Van La Rioja naar Salte, een spannende dag

geplaatst in: Argentinië | 2

DSC01442Best een spannende dag, gisterenavond vernomen we dat er vandaag een algemene staking is in Argentinië, met de nodige betogingen. Op het nieuws was er niets anders meer als onderwerp.  Vermits we vandaag met de bus naar Salta vertrokken, kon dit wel eens voor problemen zorgen, we hadden geen enkel idee. We rijden met de busmaatschappij Andesmar, dit is een privébedrijf maar niemand kon weet wat de individuele werknemers gaan doen, een beetje zoals overal als er een algemene staking is.

Om 4uur werden we naar de busterminal gebracht, onze chauffeur( die Engels sprak) gaf ons niet veel moed, hij had al met het hotel geregeld dat wij misschien zouden terugkomen. In de busterminal aangekomen gaven ze hoopvol nieuws, de bus zou komen ze heeft 40 minuten vertraging. We nemen afscheid van onze chauffeur maar vragen toch nog zijn gsm nummer, moest de bus toch niet komen. We hebben ons dan maar in de inkomhall gezet, daar waar we een uitzicht hebben op de bussen. In de wachtzaal liepen veel kevers(kakkerlaken) van 3 tot 4 cm groot. In het winkeltje waar ik koffie ging halen, liepen de kevers in het uitstalraam tussen de weliswaar ingepakte koeken, niet direct aanlokkelijk om iets te kopen. Het is iets wat ons de vorige dagen al was opgevallen in La Rioja. In het stadcentrum, waar het toch heel druk is, loopt het vol kevers. Niemand besteed daar aandacht aan of doet een poging om deze dood te trappen.

Ondertussen zitten wij vol spanning op onze bus te wachten, we zien geregeld een bus van Andesmar toekomen, onze hoop laait dan telkens op maar die zakt snel terug als we zien dat het voor een andere bestemming is. Bij de vierde bus is het prijs, dat is de onze, 50 minuten te laat maar wie maalt daarom.  De bus zat volledig vol, de meeste mensen zaten al de hele nacht op de bus, het was donker en iedereen sliep. Op mijn plaats zat al iemand( ik moest mij weer opofferen om alleen te zitten). Deze vrouw had niet veel zin om zich te verplaatsen,ook niet als de conducteur zich kwam moeien. Ik kon er wel begrip voor opbrengen, ze wou naast haar man blijven zitten. Haar plaatst verderop in bus was nog vrij, ik ben daar dan gaan zitten. Ik zat naast een jong Duitse meisje, ik denk 25 jaar, het mag ook eens meezitten.

Als het licht word merk je dat het landschap anders word, alles wordt groener. De dorpen iets meer afgewerkt, we komen terug in Argentijnse begrippen rijkere buurten.

Als iedereen wakker is, krijgen we iets wat voor een ontbijt moet doorgaan. Een koek, met een beetje fantasie kan je het met een brownie vergelijken, alleen is deze wit, best wel lekker. We krijgen er ook nog een koffie of thee bij. Dan komt de steward met een bus met iets helder  groen in, ik denk we krijgen nog een drankje maar in zijn andere hand had hij een zwabber vast. Het groen goedje goot hij op de grond en begon de vloer te dweilen, dat was wel nodig.

Halverwege de rit begint de steward een bingospel. Iedereen krijgt een bingo kaartje en een plastiek stokje om de nummer te doorprikken. Dit is een goede manier om de cijfers te leren, de Duitse helpt mij bij de cijfers die ik niet versta( ik dacht toen nog dat het een Argentijnse was). Spijtig we hebben niet gewonnen,  de prijs was een fles wijn.

Na de middag kregen we nog wat te eten, deze keer een plat broodje met kaas en hesp. Ook nog iets vierkant van 5cm op 5cm en 2 cm dik, wat het was zou ik niet weten maar ik heb het toch maar opgegeten. Lekker is een te groot woord hiervoor maar als je honger hebt, ben je niet kieskeurig.

Onderweg waren er nog enkele wegblokkades door de staking, hierdoor is er nog veel tijd verloren. Wezijn 3 uur te laat toegekomen in Salta maar wat deert het, ik ben blij dat we ze zijn. Deze morgen hadden we niet veel geloof in.

We zijn nu in Salte, onze eerste week Argentinië zit erop, het was vermoeiend maar we hebben ongelijke dingen gezien. Morgen nemen we een rustige dag, wat rondlopen in Salta om dan vanaf zaterdag ons avontuur verder te zetten.

2 Responses

  1. Rosa Van Steen

    wat een ongelovige reis tot nu . Kevers klinkt mooier dan kakkerlakken , maar ik zou ze toch niet graag tussen het eten vinden. De bus ziet er wel comfortabel uit.
    Heb je wat kunnen babbelen met je jonge reisgenote?

    • Rudi

      Ik heb er wel een gesprek mee gevoerd maar er is geen durende vriendschap ontstaan. De laatste 2 uur van de reis heb ik haar alleen gelaten, dan was de plaatst achter mijn gezin vrij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.