Aqaba, snorkelen en relaxen aan de Rode zee (Jordanië)

geplaatst in: Azië, Jordanië | 1

Na een nacht in de woestijn is het tijd voor zonovergoten kuststad, Aqaba aan de Rode zee.

Het eerste wat we gaan doen is een boottocht op de Rode zee, waar we het koraalrif kunnen bewonderen. Dit doen we met een glas bodem boot. Het is gelukkig een stevige boot, waar op de bodem kijkgaten zijn. 

We varen bijna een uur tot aan de kust van Saoedi-Arabië, waarschijnlijk kan je daar het koraalrif het beste te bewonderen.

Het koraalrif

Dan is het tijd om naar beneden te gaan en vaart de boot traag langs het rif, het mooi om zien, vissen die je anders enkel in een aquarium ziet. Het is alles wel moeilijk fotograferen, je ziet het door glas.

Hieronder toch enkele foto’s

Snorkelen

Daarna konden we gaan snorkelen. Ik besloot om het ook eens te proberen, dit had ik nog nooit gedaan. Het was wel even wennen met zwemvinnen aan mijn voeten, dat ben ik niet gewoon. Ik ben gewoon van schoolslag te zwemmen en met mijn benen spartelen ben ik niet gewoon. De sprong in het water leek mij even akelig, het is toch anderhalve meter, maar dat viel heus mee. De zwemvinnen breken je sprong in het water, waardoor je niet te diep gaat. Dan was het wennen aan ademen door het buisje en je kop onder water houden. Eerst was dat raar, maar dan ben ik rustig beginnen te ademen en kon ik toch rustig rond kijken. Er zatten wel enkele ervaren snorkelaars bij, na enige tijd heb ik deze niet meer gevolgd, en rustig terug gezwommen met de bedoeling nog even bij de boot te snorkelen. Het was toch nog een eind zwemmen terug naar de boot, op zee zwemmen is niet als in een zwembad. Niettemin het was een leuke ervaring, als de gelegenheid zich nog eens voordoet, doe ik zeker mee.

De laatste, dat ben ik.

Saoedi-Arabië

Zoals ik al zei we waren tot aan Saoedi-Arabië gevaren, dan moet er toch een foto van worden genomen.

Avondwandeling

Nadat we hebben gerust, dat snorkelen is vermoeiender dan ik dacht, hebben we nog een wandeling gemaakt langs het strand van Aqaba.

Dag 2 in Aqaba

Het is een vrijdag, in de moslimwereld is dit hun zondag. Dat merk je ’s morgens op straat, het is er nog rustig. Op deze kustweg met de typische palmbomen die eigen zijn aan zuidelijke kuststeden, is het nu om 10u nog rustig, straks na de middag, is er weer volop drukte op de weg en moeilijk oversteken.

Strand van Aqaba

We gaan nog eens het strand van Aqaba afwandelen, dit is een ware belevenis. Hier komen de Jordaniers zich ontspannen, en kan je zien hoe deze samenleving leeft. Toch compleet anders dan bij ons, normaal natuurlijk, elk land heeft zijn eigen cultuur, dat maakt het alle zo fascinerend.

Hier mogen enkel de mannen in zee gaan, vrouwen blijven braaf op het zand zitten of mogen met hun voeten door het water waden. Er lopen koffieverkopers rond, die opvallend zijn met hun grote koffiekan op de rug, om in te gieten moeten ze buigen. Hier kan je nog Ponyrijden, en de waterpijpen staan klaar. 

Op de pier, die bijna op instorten staat, zijn de mannen aan het stoer doen terwijl de vrouwen braaf op het strand blijven zitten.

We worden wel constant aangesproken om mee te varen met een glas bodem boot, en dit tegen “a very special price for you” de meest gehoorde zin tijdens mijn wandeling. Maar voor de rest laten ze ons gerust, je wordt hier als toerist goed aanvaard.

Beach bars

Het tweede deel van het strand staat vol met Beach bars, en op het einde een moderne vuurtoren.

Eilat Israel

Hier aan de Rode zee, komen 4 landen tezamen, Jordanië, Saoedi-Arabië waar je bovenaan al een foto’s hebt gezien, Egypte dat zien we niet vanaf Aqaba, en dan is er nog Israel, de kuststad Eilat kan je zien.

Vrijdaggebed

Om 13u is het tijd voor gebed, een kwartier op voorhand beginnen door de luidsprekers de oproepen tot gebed te weerklinken, die dan gevolgd worden door gezangen. We zien alle mannen richting moskee vertrekken.

De jachthaven

Aqaba is zich ook verder aan het uitbouwen tot een mondaine kuststad. Er zijn al een hele reeks 4/5 sterren hotels, met privéstrand en alle faciliteiten die bij zo’n hotels horen.

Ook in de jachthaven is men volop met de vernieuwing bezig.

Vermits Aqaba zich links en rechts toch op de westerse toerist begint te richten, hebben we eens westers gaan eten. In the English Restaurant, nu niet dat de Engelsen zo gekend zijn voor hun hoogstaande keuken maar het leek ons leuk om terug eens lekker westers te eten. Het was best lekker, de wijn die we hebben gedronken was wel Jordaans en deze was wel erg lekker.

  1. Annie

    Ze hebben daar ook grote pinten bier, dat zal gesmaakt hebben zeker na een weekje thee!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.