Bhaktapur en Kathmandu (Durbar Square)

geplaatst in: Azië, Nepal | 0

Onze laatste dag in Nepal hebben we doorgebracht met het bezoeken van  2 van de 3 koningssteden van Nepal, Bhaktapur en Kathmandu meer bepaald  Durbar Square. Hier werden we nogmaals geconfronteerd met de resultaten van de verwoestende aardbeving in 2015. We hadden dit al gemerkt als we de stad binnen kropen 2 dagen geleden, daar hier vele huizen zwaar beschadigd zijn, het probleem is dat in zo’n arm land je niet zeker weet komt dit door de aardbeving of was dit voor de aardbeving ook al zo. Maar als je dan zeker op Durbar Square ziet hoe deze tempels als kaartenhuisjes in elkaar zijn gevallen, merk ja dat dit een ravage moet zijn geweest. Je ziet links en rechts wel dat er in een snelbouw steen enkele kleine appartementen zijn gebouwd en waar ze nog aan bezig zijn. Dat ze alle volgens een stabiele structuur zijn gebouwd weet ik niet maar ze zijn toch pogingen. Als je dat ziet besef je toch hoe onfair de wereld is, Nepal is één van de armste landen ter wereld, dan krijgen die nog zo’n aardbeving over hun heen waarbij zoveel doden vielen zoveel huizen werden vernield, en dan wordt hun belangrijkste wereld erfgoed bijna met de grond gelijk gemaakt, zo onrechtvaardig.

Bhaktapur


Bhaktapur hebben we in de voormiddag bezocht, hier zijn ook veel tempels beschadigd, maar in vergelijking met Katmandu is deze schade beperkt. Nochtans liggen deze steden maar 13 km van elkaar. Om in het oude deel van deze stad binnen te komen moeten de westerse toeristen betalen. Ergens is dit wel raar, want dit is een levendige stad, er wonen daar heel veel mensen, die hun dagelijks leven hier beleven met hun winkels en de brommers die erdoor vliegen. Er moeten dus massaal veel inkomende straten zijn, toch is er maar één waar je moet betalen. Nu ik betaal dit met plezier, je betaald toch mee voor de economie en de terug opbouw van de stad. De tempels en gebouwen die nog rechtstaan zijn wel mooi en indrukwekkend.

 En zoals in al zei, in deze stad gaat het leven gewoon door. De zoetigheden die ze daar op straat bakken zien er wel lekker uit maar ik neem toch geen risico’s en blijf eraf. Ze zijn dan ook niet bedoeld voor de toeristen, die zie je daar niet aanschuiven. De lokale visboer, groenteboer of beenhouwer zien er toch ook niet zo aanlokkelijk uit, maar er wordt daar gretig verkocht, toch hoop je dat het restaurant waar we straks gaan eten hier zijn ingrediënten niet heeft gekocht.

Er zijn wel winkels voor toeristen, met fraaie maskers of textiel. Het is een verademing dat ze u hier niet agressief proberen binnen te lokken zoals in India.

 

Kathmandu

In de namiddag hebben we Kathmandu bezocht, ik wou nog graag Durber square gaan bezoeken, en eventueel nog enkele souvenirs kopen. Maar om aan Durber Square te raken moesten op de weg ernaartoe moesten we veel te vele brommers trotseren. Het is verschrikkelijk, dit zijn winkelstraten met zoveel volk en die brommers die rijden daar massaal door, en niemand(buiten de toeristen natuurlijk) lijkt zich daar aan te storen. Buiten dat je constant op je hoede moet zijn, is er ook de op je adem pakkende stank van de uitlaatgassen van deze brommers. In feite zijn we na 3 weken in deze chaos en drukte blij dat we dit morgen gaan verlaten en terug naar het rustige België kunnen gaan.

We gingen een winkel binnen om een ijskast magneet van Kathmandu te kopen, we nemen ook nog 2 postkaarten en een boekwijzer. Zoals op vele plaatsen zijn de waren hier niet geprijsd, we kennen ondertussen wel de gebruikelijke prijzen voor dit soort producten, maar niet van een bladwijzer. Ik,vraag aan de verkoper naar de prijs, maar die slaagt wat in paniek, hij weet het niet. Hij belt dan maar naar iemand, die geeft de prijs door, voor ons is die oké. Ik geef de rest van mijn aan te kopen spullen, slaagt hij terug in paniek, hij weet de prijs niet van de ijskast magneten. Ik zeg hem dat ik meestal 100 roepie geef, hij leek opgelucht dat hij niet weer moest bellen en vond dit een goede prijs. Bizar voorval.

Durbar Square

Hier zoals boven al verteld, is heel veel beschadigd, het geen dat nog rechtstaat is wel mooi. Ze zijn wel volop aan het restaureren maar als je de verwoesting ziet en de trage heropbouw, weet je dat dit nog tientallen jaren gaat duren. Op de foto’s lijkt het niet zo erg, maar er zijn daar tempels waar niets meer rechtstaat, op de foto’s erbij kan je zien wat er stond. Ook hier moeten de westerse toeristen betalen om op het plein te komen, het loopt er massaal vol met Nepalezen, maar ze halen zonder problemen de westerlingen eruit, je zal er niet inslagen om op het plein te komen zonder te betalen. Maar hier ook ik betaal dit met plezier, dit land kan alle steun gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *