Chitwan Nationaal park

geplaatst in: Azië, Nepal | 1

We zitten in Nepal in het Chitwan nationaal park, dit is werkelijk een verademing na die 2 hectische  weken in India. Hier kunnen we 2 dagen tot rust komen en de natuur bewonderen. Ons hotel is meer een logde, het heeft een mooie tuin, waar het gezellig vertoeven is. Al het groen ziet er wel stoffig uit, dit komt natuurlijk door de droogte. Er is hier veel droog zand dat op de bladen en planten blijft liggen. Het wordt niet afgespoten en het regent in deze periode nooit, dus ziet het er zo stoffig uit.

Ik weet het, de laatste dagen gebruik ik het woord stoffig nogal veel. Maar ik heb dit in het begin van de vakantie opgepikt en het omschrijft goed hoe alles er hier uitziet.

Nachtelijk bezoek

Deze nacht werden we wakker van een constant knagend geluid. Je ken dit het best omschrijven, alsof er iets sluipt of kruipt en zit te knagen en te krabben. Ik doe het licht aan in de kamer, maar we liggen onder een klamboe en zien dus niet veel. Dat maakt het allemaal nog spannender. Ik kruip dan maar van onder die klamboe en ga op zoek naar waar dit geluid vandaan komt. Er staat een lage tafel met een oude tv in onze kamer en door rond horen we dit geluid, maar we zien niets. Na enige minuten houd dit op, wij dan maar terug naar bed, maar snel begint dit terug, soms hard soms stil. Bij verder onderzoek lijkt het de houten tv tafel te zijn. Ik haal de tv eraf, dan stopt het weer even, maar niet lang. De tafel op zijn zij leggen helpt ook niet. Dan heb ik de tafel naar de badkamer verhuist en toen hebben we dit geluid niet meer gehoord. Het blijkt dat de tafel vol houtwormen zit en deze hebben zich vannacht tegoed gedaan aan onze tv tafel. We hebben dit aan de receptie gemeld en ze gaan de tafel komen weghalen. Als ze er deze avond nog staat, verhuist ze terug naar de badkamer.

Na een lekker ontbijt zijn we op zoek gegaan naar Nepalse roepie’s, we zochten dus een geldautomaat. Dit was snel gevonden en als dat geld er dan correct uitkomt, ben je toch weeral opgelucht. Geld afhalen in het buitenland en zeker in exotische landen, vind ik toch altijd spannend.

Wassen van de olifanten

Na het ontbijt zijn we naar het olifantenwassen gaan zien, dit is voor de toeristen natuurlijk. Achter onze lodge ligt een rivier en hier worden ’s morgens de olifanten gewassen. Als we daar toekomen is er één olifant met zijn begeleider. Maar hier wordt je niet vrolijk van. Hij mishandeld het dier, hij slaat en port de olifant met een ijzeren pook waar een scherpe haak aanzit. Dit om het dier acties te laten uitvoeren zodat de toeristen op de olifant kunnen kruipen en er het water mee in kunnen gaan, dit tegen betaling natuurlijk. Er is niets op tegen om geld te verdienen met olifanten ritjes maar behandel je dier met respect. Het is haast niet te geloven dat er toeristen zijn die daar aan mee doen. Na enige tijd kwamen er nog 2 andere olifanten met hun begeleiders toe, maar deze kwamen hun olifanten echt wassen en daar kon je zien dat de olifanten dit leuk vonden. Waarschijnlijk zullen deze nadien ook wel ritjes verkocht hebben, maar ze behandelden hun dier ten minste met respect.

 

Wat eten kopen

De winkels hier gebruiken ook toeristen prijzen, ik kocht een flesje cola en fruitsap en nog een doos koekjes, dit koste mij 4 euro. Naar Belgische normen aanvaardbaar, toch verdenk ik hem ervan om bewust meer te vragen. Er staan geen prijzen op de producten, volgens mij improviseerde hij wat prijzen. Tenzij ik de komende dagen ondervind dat Nepal dan toch een duur land is, ga ik ervan uit dat hij mij wat heeft opgelicht. Het is is hier wel allemaal op de toeristen ingesteld dat maakt het wat duurder natuurlijk.

Jeep safari Chitwan nationaal park

Na de middag gingen we op jeep safari naar het Chitwan Natuurpark. Ik had er veel van verwacht maar ik ben toch een beetje op mijn honger blijven zitten. De tocht was in de namiddag, dan liggen de meeste dieren ergens te rusten, normaal doe je dit ’s morgensvroeg, maar er vertrokken alleen tochten op de middag.. Bij een safari ga je toch op zoek naar dieren en volg je sporen, hier werd er een vaste route gevolgd in de hoop dat er een dier langs komt. Het park is gekend voor zijn Neushoorns, maar we hebben er maar één gezien en dan nog van heel ver. Een goede telelens kan wonderen doen. We zien wel een serie dieren, pauwen, herten, vogels, apen, een bizon, een leguaan en een everzwijn.  Op het einde als we door een stuk afgebrand bos komen (dit zijn gecontroleerde branden),  probeert de begeleider wat gewichtig te doen, we moeten stil en de motor wordt afgezet, dan komt er misschien een beer. Maar wij weten dat er in geen duizend jaar een beer zal komen. Er zitten hier inderdaad beren en tijgers, maar daar moet je ongelooflijk veel geluk voor hebben of een dagenlange safari tocht gaan doen. Niettemin het was allemaal leuk en we hebben dieren gezien.

Krokodillen kwekerij

Midden in het park ligt nog een krokodillen kwekerij, hier moet je nog eens 100 roepies voor bijbetalen, je betaalt toch al 1700 roepies om het park binnen te mogen. Niettemin wij betalen het, het is amper 80 eurocent.

Hier zitten honderden krokodillen samen, van alle grote en alle leeftijden. Het zijn we maar luie beesten, die liggen gewoon langs de kant van het water. De bedoeling is deze dieren terug in het wild uitzetten. Het zijn er wel behoorlijk veel, als ze die alle uitzetten, zit het park toch redelijk vol denk ik.

 

Met de kano 

Om in het park te raken moet er wel met een kano de rivier worden overgestoken, hier voelde ik mij niet zo veilig in. Niet om te verdrinken of door de krokodillen te worden aangevallen, die liggen daar langs de kant. Maar eerder om te kantelen en mijn fototoestel, gsm en andere spullen kwijt te spelen. Deze kano’s waren niet zo stabiel, als er iemand bewoog, schommelde de kano.

De tocht duurde meer dan 4 uur, wat te lang was, maar als we uit het park kwamen konden we genieten van een mooie zonsondergang.

  1. Rosa Van Steen

    We hebben nu al heel veel informatie over India gekregen en zo kunnen wij ons toch al een gedacht over het leven in India voorstellen. Nu nog wat uitleg over Nepal en mijn blik op de wereld zal weer wat groter geworden zijn.
    Geniet nog volop van de volgende week .
    Groetjes uit het koude België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *