Met trein van Agra naar Orccha

geplaatst in: Azië, India | 0

We verlaten Agra en gaan naar Orccha, dit was vroeger één van de machtigste koninkrijken van India. Deze afstand hebben we overbrugd met de trein. Er rijd wel geen trein tot in Orccha, we nemen dus de trein tot in Jhansi, dit ligt op 16km van Orccha, die 16km doen we per bus.

Treinrit

Met de trein reizen in India is niet zo spectaculair meer als vroeger, dat denk ik toch, ik ken het alleen maar van op tv. Ik had aan goede zitplaatsen voor mij gedacht, en dan boven op de trein en er opzij aan hangend een heleboel Indiërs. Maar nee hoor, dit zou al enige tijd verboden zijn. Onze trein moest om 8u ’s morgens vertrekken, maar hij is een 15 tal minuten te laat vertrokken, dus daar geen groot probleem. Terwijl wij staan te wachten op onze trein, worden we constant aangesproken door bedelaars, meestal kinderen of moeder met kind op de arm, geregeld serieus gehandicapten personen, in feite zijn dit wel erge beelden, maar we moeten dit zoveel mogelijk negeren, het zijn er zoveel, je kan niet aan iedereen geven. De meesten geven het snel op, vooral de kinderen blijven wel aandringen.

Er is veel volk in het station, toch gaat het instappen redelijk vlot, de plaats kiezen is lastiger. Het zijn alle gereserveerde plaatsen, maar voor iedereen op zijn juiste plaats zit is de trein al vertrokken.

De rit zelf is niet veel zaaks, ik kijk wat door de toch wel een heel vuile raam naar buiten en zie het Indische platteland aan mij voorbij zoeven. Hier en daar een beetje bewoonde wereld, maar voor de rest een gezapig ritje. Als we aankomen staat er al een hele hoop mensen, klaar om op de trein te stappen, ze staan wel pal voor de deur, maar we kunnen er toch nog uitstappen.

2 uur en 45 minuten later staan we Jhansi, onze buschauffeur staat ons op te wachten en brengt ons naar Orccha.

Orccha

In Orchha zijn nog een aantal tempels van de toenmalige heersers in de 17de eeuw. Nu zijn deze tempels niet meer in gebruik, maar nog in goede staat, ze zijn nog goed intact gebleven. De belangrijkste zijn

Jehangir Mahal, deze is de mooiste van binnen, het is een wirwar van trappen, gangen en hallen.

Ram Raja Tempel, is wat soberder van architectuur, maar heeft wel enkele mooie plafondschilderingen, ze zijn alleen aan restauratie toe.

Chaturbhuj, die is van buiten wel opvallend met zijn hoge ronde torens. Binnenin is het sober. Je kan er met een trap naar boven, in die traphal is het pikdonker, je moet dus een zaklamp gebruiken, maar in het gsm tijdperk is dit geen probleem. Toch valt dit een beetje tegen, ik verwachte een tocht naar de top van deze toren, maar na een bocht in het trappenhuis ben je enkele meters hoger en dat is het, je kan eens rondwandelen op het bovenverdiep, maar veel is daar niet te zien.

couleur local bewonderen

Orccha is een kleine stad, naar Indische norm denk ik zelf dat het een dorp is. We wandelen van ons hotel naar de tempels en zo kunnen we de couleur local bewonderen. De verkopers die klanten proberen te lokken, maar nu zijn ze niet in ons geïnteresseerd maar ik de locale bewoners, die passeren daar op weg naar de mis.

Iets wat we ook veel zien op dit soort markten, zijn de kommen met gekleurd poeder waarmee ze zich versieren, het rood gebruiken ze die welbekende rode stip op hun voorhoofd.

Natuurlijk zit het ook hier vol met koeien op de dool, ik heb er een collage van gemaakt.

geldautomaat

We hadden weer geld nodig, onze roepies raakten op, dus op zoek naar een geldautomaat. We vonden er snel één, maar hoopgevend en betrouwbaar zien deze er niet altijd uit. Ik vind dit meestal de spannendste momenten tijdens een reis in het verre buitenland. Werkt hem, komt er geld uit, slorpt hij mijn kaart niet op, kortom spannend. Maar het is weer gelukt, normaal heb ik nu genoeg om de grens met Nepal te halen.

 

De rivier die door Orccha stroomt, zou één van de properste zijn van India, hij ziet er wel aantrekkelijk uit, je krijgt zin om er in te gaan zwemmen, maar ik wil zonder ziektes thuis raken, het zal niet voor mij zijn. De Indiërs  hebben er geen probleem mee, zij gaan er gretig in en gebruiken de rivier als hun badkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *