Petra (Jordanië)

geplaatst in: Azië, Jordanië | 1

Vroeg uit de veren vandaag, we gaan Petra bezoeken. Dit is wereldberoemd, één van de zeven wereldwonderen, we zullen er dus niet alleen zijn. De inkomprijs is ook navenant, 50 euro.  

We zijn om 6u30 naar Petra vertrokken, zo zijn we de massa voor. De ingang van Petra ligt op 200m van ons hotel, dat valt mee. Het loont om vroeg op staan, we wandelen nagenoeg alleen door de smalle kloof,  en dit is toch uniek. De kloof in feite de Siq genoemd, is 1,2 km lang, op sommige plaatsen maar 4m breed en ze is tot 70m hoog. Op het einde dan de Siq  komen we uit op het wereldberoemde gebouw, de schatkamer. Toch heel bijzonder en zo mooi.

De kamelen staan of zitten klaar om de toeristen tegen een stevige betaling rond te rijden, daar hebben we voor gepast.

Iedereen kent waarschijnlijk wel dit gebouw de schatkamer, en de meesten nomen dit dan Petra (ik ook tot voor kort) maar Petra is in feite een enorme site met vele indrukwekkende gebouwen en een overweldigd landschap.

Palace Tomb

Grote Tempel

Er worden nog geregeld nieuwe dingen opgegraven, één daarvan is de deze tempel. 

De kameelrijders zijn een constante in deze omgeving. Het zijn natuurlijk dromedarissen, maar de Jordaniërs noemen het kamelen, dus zolang wij in Jordanië zijn doen wij mee.

Naar het Klooster

Nadat we alles benden hadden verkend, besloten we de wandeltocht aan te vatten naar het klooster. Dit is een wandeltocht van anderhalve kilometer, die ons 200m hoger brengt. Het is een pittige tocht met veel klauterwerk, op niet zo’n geweldige trappen. Veelal zijn het gewoon wat stenen waar je de goede positie moet kiezen om niet uit te schuiven.

Er passeren daar ook geregeld ezels met hun begeleider, dit mensen naar boven of beneden brengen. Zei ontzien niets of niemand, ze drijven die ezels naar boven of beneden, iedereen moet wijken.


Maar komen we boven en zien hier het uitgehouwen in de rotsen, het klooster. Dit is werkelijk prachtig, nog groter dan de schatkamer.


We drinken daar op een terras een lekker fris fruit sapje van granaatappel. Een mooie lokatie om te picknicken, we zitten daar op een zegelbank, zacht kussen, sapje in de hand en dit met zicht op het Klooster. Hier hebben we toch een tijdje gezetten.

Naar het uitkijkpunt

Nadat we zijn uitgerust wandelen we wat verder naar een uitkijkpunt, een eind verderop. Weerom een steile klim om daar te geraken. Maar het is de moeite waard, het uitzicht is indrukwekkend.

Ondertussen is het al over 2u in de namiddag, we gaan aan onze terugweg beginnen. Dit gaan we op een gezapige manier, eerst moeten we afdaling van anderhalve km doen. Dit is moeilijker dan naar boven gaan, hier moet je dubbel voorzichtig zijn, het zijn gladde stenen en het laagje zand erop maakt de kans op uitschuiven groter.

Als we beneden zijn is het nog 2km naar de uitgang. we moeten dus terug door dezelfde kloof, the Siq. We houden nog even halt voor de schatkamer, toch wondermooi dit gebouw.

Als we the Siq terug ingaan, werpen we nog een laatste blik op de schatkamer, dan is het nog 1200m naar de uitgang. De wandeling door de kloof is wederom prachtig om zien, maar onze benen beginnen het op te geven. We zijn dan ondertussen al 10u aan het stappen, met hier en daar even een zitpauze natuurlijk. 

Nog 2 foto’s van rotsen die door de erosie doorheen de duizeden jaren, de vorm van een dier hebben gekregen.

Foto boven, dit zou een Olifant kunnen voorstellen. Op de onderste, herkenen we een kameel.

  1. Wilmie Vwerlijsdonk

    Hoi Rudi,

    Ik vind het geweldig om je verhalen weer te lezen! Je humor tussen de regels door doet me iedere keer weer glimlachen! Wat een mooie doto’ ook.
    Groetjes aan Linda en nog een paar fijne dagen toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *