Wadi Rum (Jordanië)

geplaatst in: Azië, Jordanië | 2

Deze nacht verblijven we in de woestijn, Wadi Rum. 

Het is een tentenkamp, iedereen heeft een eigen tent maar het sanitair is wel gemeenschappelijk. Zo met de aangename temperatuur en de mooie omgeving, lijkt het hier een oase van rust.

’s Middags hebben we een lekkere lunch, in deze omgeving smaakt het nog lekkerder.

Op Jeep safari

Rond 15u vertrekken we op jeep safari door de woestijn. We moeten achteraan in de open kofferbak zitten, zo hebben we een mooi overzicht van de enorme vergezichten.

Het is een woestijn met vele rotsen en bergen. het is een plezier om naar te kijken. De woestijn is natuurlijk een grote zandbak, wat tot geregeld slippen van jeep tot gevolg heeft, soms rijd hij ook al eens een zandduin op om dan spectaculair naar beneden te komen, dit wordt niet door iedereen gesmaakt, maar ik vind het wel leuk. Ik zit meer in met mijn fototoestel dan met mijn eigen veiligheid. Ik denk dat je ook snel overkop kan gaan in deze verraderlijke zandheuvels.

Bedoeïenentent

Onderweg stoppen we in een bedoeïenentent, hier bieden ze ons een thee aan en gaan onze chauffeurs een sigaret roken. Je kan er natuurlijk ook souvenirs kopen.

Op de foto hierboven zie je de bedoeïenentent, in de schaduw van de rots.

Rotsbruggen

Er zijn hier wel enkele spectaculaire rotsbruggen.

Bij deze op de foto hierboven, ben ik opgeklauterd. Daarboven merk je wel niet dat je op een opening staat, maar het zicht is prachtig (zie foto hieronder) en het geeft je een geweldig gevoel als je boven bent geraakt.

Kamelen dwalen hier ook rond, de meesten zullen wel een eigenaar hebben. Ik denk niet dat er nog wilde kamelen rondlopen. 

De meeste staan trouwens met zadel te wachten tot er een toerist wat dinars wil geven om een rondje te wandelen. Daar pas ik voor, 

Handen wassen met planten

We krijgen ook nog een demonstratie, hoe men een plant tot zeep maakt.  Je maalt deze fijn, en als het sap mengt met water ontstaat er een zeepsopje.

De plant lijkt op zeekraal, als we naar de naam vragen, zeiden ze zeepplant.

Het landschap is zo mooi, hieronder nog enkele foto’s

Dan is het tijd om terug naar onze kamp te gaan, onderweg stoppen we nog bij een fort van rond 1920, toen de Engelsen een deel van de arabische wereld bezetten.

  

Avondeten, arabische barbecue 

Tegen 19u zijn we terug in het kamp, het is al donker dan. Er wordt ons een barbecue aangeboden maar dan zoals het in de woestijn wordt klaargemaakt.

Ze graven een put in de grond, ze steken daar een enorme ijzeren pot in, op de bodem legen ze een hoop houtskool en steken het in brand. Daarboven legen ze dan al het vlees en groenten op roosters. Ze sluiten de pot en doen er zand over. Dit laten ze dan 3 uur baken, waarna het terug word opgegraven. Van het opgraven zijn we getuige. Het eten is dan ook heel lekker.

In deze tent slapen is wel iets aangenamer dan in de bergen enkele dagen geleden, het is niet zo koud en klammig. We slapen wel in de woestijn, maar toch kan je dit niet een bedoeïenen kamp noemen, buiten de zwarte kleur van het tentzeil heeft dit niets met een bedoeïenen kamp vandoen. ’s nacht hoor je honden huilen en naast het tentenkamp is er een weg, er rijden wel niet veel auto’s over, maar je hoort dat weergalmen in de rotsen. Om 5 uur ’s morgens hoor je hier ook de moskee van het dorpje, die oproept voor het gebed. Je bent dus niet ver van de bewoonde wereld. Een dorpje is veel gezegd, een hoop onafgewerkte stenen huisje en een moskee.

Voor we Wadi Rum verlaten stoppen we nog bij een treinstation, dit wordt nu niet meer gebruikt. Toen de Turken een groot deel van de arabische wereld controleerde (een ander deel dan de Engelsen natuurlijk) hebben ze een heel spoorwegnetwerk uitgebouwd dat vele steden in het midden oosten met elkaar verbonden. 

Er staat daar nog een treinstel uit die periode.

Mensen die de film “Lawrence of Arabia” hebben gezien, zullen deze trein en de woestijn wel herkennen. De film speelt zich af in deze regio en is ook hier opgenomen. Een andere meer recente film “The Martian” is ook hier opgenomen. Het landschap zou erg op dat van Mars gelijken.

2 Responses

  1. Annie

    Rudi, het ziet er fantastisch uit. Wil je Linda verwittigen dat de koffie van K&G op maandag 29/4 om 14h30 is, we worden nog verwittigd waar.
    Groetjes Annie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.