
Aboe Simbel ligt ver in het zuiden van Egypte, we zitten al heel zuidelijk in Aswan, maar we moeten toch nog een tocht van 330 km afleggen, tot bijna vlak bij de grens met Soedan. Dit doen we met de bus, een heenrit van 4u, dan 2uur Aboe Simbel bezoeken en dan 4u terug. We vertrekken om 5u30 in de morgen, dit om de hitte voor te zijn. Zo zijn we wel getuige van een zonsopgang in de woestijn.

De weg ernaartoe is bijna één rechte lijn. De weg is niet in de beste staat, er zijn stukken met mooie nieuwe asfalt, zoals op de foto hierboven, maar merendeels was het hobbelig. Ze zijn wel een hoge snelheidslijn aan het aanleggen, tussen Aswan en Aboe Simbel, alsook een parallelle autoweg, zodat er 2×2 rijvakken zullen zijn. Maar naar mijn gevoel zal dit nog wel wat jaren gaan duren. We gaan er niet op wachten, we bezoeken Aboe Simbel vandaag.

Tijdens de 4u durende rit, stoppen we onderweg, om even de benen te streken en een toilet bezoek te doen, en iets te drinken en eten. Ik heb het gevoel dat dit de enige plek is tussen Aswan en Aboe Simbel waar je even iets kan drinken en naar toilet gaan.
Er ligt geen enkel dorp tussen Aswan en Aboe Simbel, enkel maar woestijn, we zien onderweg wel een wooncomplex, waar de arbeiders verblijven, die aan de hoge snelheidstrein en de parallel weg werken, elke dag van thuis over en weer gaan zal niet lukken met zo’n afstanden.
Er is wel een groot militair domein, dit ligt achter een hele lange muur. Hier zouden de militairen groenten kweken, die enkel voor hunzelf en de export naar Europa zouden dienen. Wat wij vanuit de bus kunnen zien over de muur, lijkt nu niet dadelijk op een groene oase. Egypte is wel een democratie, maar wordt in feite bestuurd door het leger. De president is een voormalig militair.



Aboe Simbel is indrukwekkend, er zijn hier twee enorme Egyptische tempels, uitgehakt in de rots. Dit was in opdracht van Ramses de tweede, in de 13de eeuw voor Christus. Dit om zijn buren te imponeren en om zichzelf en één van zijn vele vrouwen, Nefertari te eren.


Ramses de tweede hield erg van zichzelf, de 4 grote beelden aan de ingang van de tempel zijn 22m hoog , zijn allemaal beelden van hemzelf. Aan zijn voeten zijn, zijn vrouw Nefertari en enkele van zijn 146 kinderen (niet alle bij dezelfde vrouw, hij had ook 40 vrouwen) veel kleiner afgebeeld.



Binnen in de tempel staan ook prachtige afbeeldingen, die de kracht van Ramses moeten verheerlijken, zijn overwinningen, het eren van de goden. Ook hier natuurlijk zelfverheerlijking, in de zuileningang staan nog eens 8 beelden van 10m hoog, alle van Ramses de 2de.


Er is ook nog de iets kleinere Tempel van Hathor en Nefertari, maar nog steeds indrukwekkend. Hathor is de moedergodin van de Egyptische mythologie en Nefertari was de vrouw van Ramses de tweede. Hij moet hij toch heel graag hebben gezien, want voor zijn andere vrouwen heeft hij toch niet zo’n indrukwekkend bouwwerk laten maken.

In deze tempels staan ook prachtige afbeeldingen, die verwijzen naar het leven van Ramses, zijn liefdes verklaringen, offers aan de goden, en natuurlijk al zijn overwinningen in de vele oorlogen die hij voerde.
Op de afbeelding hierboven, geeft Ramses lotus bloemen aan de godin Hathor, als huwelijksaanzoek aan Nefertari, als de bloemen worden aanvaard zijn ze verloofd.





Ook deze twee tempels zijn moeten worden verplaatst, bij de aanleg van het Nassermeer. Dit heeft 4 jaar geduurd, maar het resultaat is geweldig, en is gebeurd tussen 1964 en 1968, maar het resultaat is geweldig. Het is niet te zien dat deze werden verplaatst.

Daarna terug 4u in de bus, naar Aswan. Tijdens de rit, als we de muur van de militaire basis passeren, staat plots alle verkeer stil. Eerst vermoeden we een ongeval, maar het blijkt dat er een hoge militair naar de landbouwplaats van het leger komt, en dan wordt alle verkeer stilgelegd, totdat hij is aangekomen. Een alternatieve weg is er niet, dit is de enige weg over 330km. Hoe lang het gaat duren weet niemand, afwachten.
Onze chauffeur die in het witte hemd, staat met een aantal vrachtwagen bestuurders, de horizon af te turen, in de hoop dat die generaal niet te lang op zich laat wachten. Na een half uur was hij waarschijnlijk toegekomen, want toen konden we terug rijden.

Geef een reactie