Aswan, een dam, een tempel en een dorp

geplaatst in: Afrika, Egypte | 1

Aswan Dam

Na de nachtelijke treinrit, gaan we dadelijk Aswan en omgeving verkennen, we starten met de Aswan Dam. Er zijn 2 dammen in Aswan, de nieuwe hoge dam en de oudere lage dam. Met de aanleg van de lage dam is men rond 1900 begonnen, maar die was in feite te klein, ze hebben deze enkele keren verhoogd, maar uiteindelijk hebben ze besloten om een nieuwe grotere te bouwen enkele kilometers verderop. Een dam was nodig omdat in de zomer de Nijl altijd overstroomde en veel schade aanrichtte.

Wij bezoeken de nieuwe hoge dam, die tussen 1960 en 1970 is gebouwd. Door de bouw van die dam is er een enorm meer ontstaan, het Nassar meer, genoemd naar de president die toen aan de macht was. Het meer is 550km lang, en op sommige plaatsen tot 35km breed, de dam voorziet voor 15% van de elektriciteit van Egypte. 

De dam zelf is gefinancierd door de Russen, nadat de verenigde staten en Groot Brittannië hadden afgehaakt, omdat Egypte weigerde een anti-communistisch pact tegen China te ondertekenen. In die tijd van de koude oorlog, lag dat allemaal heel gevoelig. De Russen zijn in dat gat gesprongen, zo konden die zich ook ineens gaan moeien in Afrika. Ze hebben de Egyptenaren zelf een monument geschonken, een toren in de vorm van een lotus bloem.

Door het ontstaan van het Nassermeer, kwamen enkele monumenten uit de oudheid onder water te staan, zoals Philae tempel complex en natuurlijk Aboe Simbel. Beiden hebben ze minutieus verplaatst. Je kan het er niet aan zien. De Philae tempel, gaan we vandaag bezoeken, Aboe Simbel staat morgen op het programma.

Philae tempel Complex

Het Philae tempel complex ligt op een eiland, we moeten er dus met een boot naartoe. De weg naar de boot is geplaveid met verkopers, wat kan je anders verwachten. Die hoedjes van de Nubiërs, zien er wel mooi uit.

Varend langs het water, kunnen we de tempel al mooi bewonderen, het is wederom een indrukwekkend gebouw. 

De tempel is gewijd aan de vruchtbaarheid godin Isis, en staat vol met prachtige afbeeldingen, uitgesneden in de stenen. Het bouwen van de tempel is zo’n 600 jaar voor Christus begonnen, en is nog gebruikt tot de 6 de eeuw na Christus. Hij is 18m hoog en 45m lang, dus een stevige tempel.

Op dit complex staat ook nog nog dit gebouw “Kiosk of Trajanus” (foto hieronder), gebouwd door de Romeinse Keizer Trajanus ergens in de eerste eeuw na Christus. Die kwam hier uitrusten, na één van zijn vele oorlogen.

Aan de oever zien we een mooie Ibis paraderen.

Op de foto hieronder, zien we nog een stukje van het eiland, waar deze tempel ooit heeft gestaan. Deze hebben ze tussen 1972 en 1980 verplaatst, zodat hij niet verloren gaat en iedereen deze mooie tempel kan bewonderen. 

Nubische dorp 

’s Avonds gaan we nog een Nubische dorp bezoeken, en daar ook avondeten.

We gaan met de boot, een tochtje op de Nijl is altijd meegenomen. Op de Nijl is er veel beweging van vaartuigen. Het is een aangename tocht, we passeren nog wat oudheid, oude graven van priesters die op de west kant van de Nijl zijn begraven in kleine tempels uitgehouwen in de rotsen.

Ook vogels, Ibissen, Reigers, IJsvogels, met een beetje moeite kan je 2 ijsvogels op de foto hieronder zien.

Na een tochtje van een uur, meren we aan, nabij het dorp. Een wandeling door het dorp van Nubiër,s brengt ons bij het gastgezin, dat voor ons avondmaal zal zorgen. 

De Nubiërs zijn een volk die ook al eeuwen leven in Egypte, en dan vooral in het zuiden van Egypte en het noorden van Soedan. Ze zijn met nog zo’n 2 miljoen.  Vroeger meer dan 1000 jaar geleden waren de Nubiërs voornamelijk Christenen, maar tegenwoordig zijn ze alle Moslim. In het dorp staat een mooie moskee, deze hebben ze recent zelf gebouwd en betaald. 

Het huis van het gastgezin is mooi geschilderd, een aangename omgeving om te eten.

Het eten is heel lekker, het zijn courgetten, aubergines, aardappelen, kip, rijst alles klaargemaakt in Tajine ‘s. Het is een leuke avond. Na het lekkere eten sluiten we de avond af met een theetje.

De Nubiërs kweken ook krokodillen, waarschijnlijk voor schoenen en handtassen, en misschien ook voor het vlees. In de eetkamer zitten er 2 in een bak, ik denk wel dat ze deze voor de toeristen daar zetten. Altijd wel leuk om zien, maar misschien wel wat zielig voor de beestjes.

Na het eten nog een avondwandeling naar onze boot, en dan terug naar ons hotel, en slapen want morgenvroeg, moeten we om 5u30 vertrekken naar Aboe Simbel.

Het was een geslaagde avond, lekker eten en gezellig.

  1. An en Roger

    Linda en Rudi, weerom een prachtige reis. Ook weer mooi gebracht en verteld door Rudi met foto’s en bijhorende teksten. Bedankt om via jullie blog een stukje te mogen mee genieten. Groeten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *