We worden ’s morgens waker met luchtballonen in de lucht die over de vallei van de koningen zweven. Daar gaan wij straks ook naartoe, maar dan via de weg. Het is een aangename manier om waker te worden, met zo’n uitzicht.
Er zijn drie bezienswaardigheden in Egypte die ik zeker wou bezoeken, de piramiden van Gizeh, Aboe Simbel en de Vallei van de koningen. Het is wel verschrikkelijk warm, het is al dagen constant meer dan 32 graden maar vandaag 37 graden, en dat is heet. Veel schaduw heb je niet in die vallei.
De vallei heet maar één ingang, daarom is ze 3000 jaar geleden ook gekozen, als begraafplaats voor de koningen, dan kon deze beter beschermd worden, tegen indringers.
De doorgang naar deze vallei, begint dan door een hele reeks bazaars, waar alle verkopers je de oren van je kop zagen, om bij hun iets te komen kopen, je durft niet stoppen om eens te kijken, want dan hangen er nog meer rond u hoofd en alles wordt uitgehaald, allemaal best vermoeiend.
Als je daardoor bent, wordt je met een busje, waar je wel 10 Egyptische pond voor moet betalen, naar de graven gebracht. Het is niet ver, maar in deze hitte, is elke meter die je minder te voet moet afleggen meegenomen.
Als je in de vallei toekomt zie je de ingangen van de graven verdeeld over de heuvels, je begrijpt waarom ze deze vallei hebben gekozen, als begraafplaats voor hun koningen. De top van de vallei, lijkt op een piramide, deze zou als model hebben gestaan voor de bouw van de piramiden, dit zegt onze gids, of dit waar is weet ik niet. Deze graven dateren van 3000 tot 3500 jaar geleden.
Er zijn in totaal 17 graven van koningen, die je kan bezichtigen, met een inkom ticket kan je er 3 bezoeken. Op aanraden van onze gids nemen we deze van Ramses de eerste en de vierde, dit zijn de mooist bewaarde.
Ramses IV
Er is hier al meer volk dan op al onze vorige bezienswaardigheden. Om het graf van Ramses de 4de binnen te gaan moeten we aanschuiven, dit gaat best vooruit, maar die hitte maakt het wel lastiger. Eens binnen is het nog een tunnel tot aan het graf, maar daar kunnen we al de prachtige muurschilderingen bewonderen.
Aan het graf zelf zijn de tekeningen wondermooi, haast niet te geloven dat deze na bijna 3500 jaar nog zo mooi zijn. Er werd dan ook jaren gewerkt aan het graf, om zulk een prachtig resultaat te krijgen.
Ramses I
Dit graf is wederom prachtig, deze is meer in blauw tinten versierd. Het is hier wederom aanschuiven, maar je hebt rustig de tijd en de ruimte om alles te bewonderen.
Merenptah
Als derde graf, kregen we geen speciaal advies, we kozen voor deze van Merenptah, dit omdat deze de diepste was. En het is inderdaad diep, een lange neerwaartse gang brengt ons tot bij het graf.
Hier zijn de beschilderingen fel beschadigd geraakt door de jaren heen. Deze is nog altijd mooi en indrukwekkend, maar in vergelijking met de 2 vorige, minder mooi. De afdaling maakt deze wel speciaal. Het is hier, net zoals in de 2 vorige grafkelders, heel warm, zelfs zo warm, dat wanneer je buitenkomt, een gevoel van koelte krijgt, ondanks dat het daar al 37 graden is.
Albast fabriek
Daarna neemt de gids ons mee naar een fabriek waar ze Albast bewerken, ze maken daar beelden, vazen en nog alle andere spullen die je van steen kan maken.
We worden aan de ingang al dadelijk getrakteerd op een show, om de potentiële klanten al op te warmen. Het is best leuk en grappig. Er zitten enkele mannen neer, die dan de handenarbeid moeten voorstellen, en de showman die in gebrekkig Engels met Nederlandse woorden tussen, op een ludieke manier uitleg geeft. En telkens als hij een vaas over het lampje doet, om het effect van licht in een vaas kracht bij te zetten, riepen ze met z’n alle wouw, mooi ingestudeerd nummertje.
Binnen was het natuurlijk ernst dan proberen ze te verkopen. Er waren wel mooi dingen, die hun prijs best waard zijn, want ondanks alles, is het daar wel van goed materiaal en aanvaardbare westerse prijzen. Het is kwaliteit, anders dan wat je in de vele souvenir winkeltjes vind. Maar we hebben aan de verleiding kunnen weerstaan.
Tempel van Hatsjepsoet
Hatsjepsoet was één van weinige vrouwelijke farao’s, ze heeft 3500 jaar geleden gedurende 22 jaar geregeerd, dit na het overlijden van haar man farao Thoetmosis II.
Toen ze 7 jaar op de troon zat heeft ze deze indrukkende tempel laten bouwen, hij is uitgehouwen uit de rotsen. Met een mooie sfinx aan de trap en enkele mooie beelden.
An en Roger
Inderdaad prachtig. Toen wij jaren geleden met reisorganisator Best Tours de Vallei van de Koningen bezochten,
was ik bijna mijn videocamera kwijt aan een bewaker, want het was verboden te filmen in de graftomben. Een beetje baksheesh (fooi)) was toen de oplossing.
Rudi
Filmen of foto’s nemen mag in de graftomben, maar de bewakers proberen je te overtuigen, dat ze een foto van u zullen nemen, of van een plek waar je zelf niet kan komen. Dan krijg je enkel je toestel terug als je fooi geeft.