Felucca tocht over de Nijl

geplaatst in: Afrika, Egypte | 0

Vandaag gaan we op de Nijl varen en er ook op overnachten. Dit doen we in een felucca, dit is soort zeilboot, zoals je er hier veel op de Nijl ziet varen. Je zit daar met 11 toeristen en 2 bestuurders op. Onze groep bestaat uit 21 mensen, we hebben dus 2 felucca’s.

Varen in een zeilboot op de Nijl is aangenaam, rustig, langs de oever passeren voor je ogen verschillende mooie landschapen. Ik zit constant met het liedje van Madness in mijn hoofd “Night boat to Cairo”. Geweldig nummer en het past bij deze zeiltocht. Ik voeg de youtube link toe, zo kan je met dit liedje op de achtergrond de blog lezen.

Dit onze verblijfplaats voor de volgende 24u. De kapitein en stuurman zitten en staan klaar om ons veilig over de Nijl te vervoeren.

Met momenten is het rustig, maar op een gegeven moment passeren er een hele reeks enorm grote cruiseschepen, die stevig wat stinkende rook naar buiten stuwen, de natuur is er blij mee. Vermits we tegen de wind opvaren moeten we zigzag over de Nijl varen, die is lekker breed, dus aangenaam zigzaggen, maar tijdens de passage van deze mastodonten, moesten we zigzaggen over een halve nijlbreedte, dat was minder leuk.  

We moeten ook onder de brug door, en hiervoor moet het zeil en de mast naar beneden worden gezet, dit is toch een hele onderneming, want op dat moment kan er niet worden gezeild. Deze zeilboten hebben geen motor, dus stuurmanskunst is hier heel belangrijk. Dit lukte blijkbaar niet zo goed bij ons, want we zijn 2 keer stevig tegen de steunpilaar gebotst. Het is wel een stevig schip want er was geen averij, toch niet zichtbaar.

Voor het middageten en avondeten, meren we aan en stappen we over op een motorschip, waar we met z’n allen best lekker kunnen eten. 

Onderweg stoppen we ook nog even om in de Nijl te gaan zwemmen. Hier heb ik niet aan meegedaan, ik lees toch overal dat je dit best niet doet, door in de Nijl te zwemmen kan je Bilharzie oplopen, dit is een wormziekte. Al zou dit stuk van de Nijl minder gevaarlijk zijn, omdat hier meer stroming zou zijn, en die wormen zich niet zo goed kunnen nestelen.

Er zijn toch enkele die er zich wel aan wagen, we zullen zijn of zij het einde van de reis halen.

Het is wel eens leuk om te doen, de landschappen die passeren voor onze ogen zijn heel mooi, maar na enige tijd wordt het wel saai.

Maar als ik tegen zonsondergang ga ik boven op het dak ga zitten, wordt het toch weer prachtig om zien. De zonsondergang op de Nijl is zo aangenaam. Ik geniet van het uitzicht.

Het is ook heel bizar, zodra de zon ondergaat stopt het met waaien, en kom je niet meer vooruit. Dit komt door de thermiek die onstaat door de opwarming van de aarde en het water, dat er wind onstaat, maar zodra de zon weg is, geen opwarming en dus geen thermiek meer, en is het zeilen gedaan. Als de zon ondergaat merk je dat de boot trager voorruit begint te gaan. Onze felucca kon nog juist aanmeren, de andere moet door de motorboot, worden getrokken naar de kant. 

’s Nachts blijven we op de felucca slapen, dit is ook wel een belevenis, stilte is er niet echt, want een eind verderop is er een spoorweg, de trein zelf hoor je niet, maar die claxonneren constant, er wordt hier veel op de sporen gelopen. Nu uiteindelijk val je toch in slaap en al bij al nog best goed geslapen.

Als je dan ’s morgens de zon ziet opkomen, en dan nog een ontbijt aan de oevers van de Nijl, is het toch een leuke ervaring. Zelfs de vogels lijken te genieten van de zon opkomst.

Nadat wij terug vertrokken zijn, kan de kapitein beginnen aan het opruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *