Piramides van Gizeh
Het enige nog overblijvende van de 7 oude wereldwonderen, de piramides van Gizeh, stonden vandaag op het programma.
Er komen hier in het hoogseizoen tot 15000 bezoekers, het is nu hoogseizoen, dus alleen zijn we niet. Maar toch valt dat al bij al nog mee, ik heb nooit het gevoel dat het te druk is. Het is natuurlijk een enorm grote oppervlakte waar de piramiden staan, om alles te kunnen zien moeten we ons enkele malen met de bus verplaatsen.
Er zijn veel piramiden in Egypte, maar deze 3 de piramiden van Gizeh (foto hierboven) zijn natuurlijk het indrukwekkendste en bekendste, deze zijn gebouwd door de koningen( farao’s) die hier zo’n 2000 tot 4000 jaar geleden heersten.
Als we het Gizeh plateau betreden, worden dadelijk geconfronteerd met de 2 grootste piramides, de piramide van Cheops, 146m hoog, en daarnaast die van Chefren , die is maar 136m hoog, en heeft op de top nog van de originele gepolijste lijmsteen. Een beetje verder is er nog een kleinere piramide, die van Menkaoera, deze is maar 65m hoog en staat iets verder weg. Deze werden tussen 2551 en 2472 voor Christus gebouwd.
Je kan in de piramide ingaan, tegen een extra kost, maar dit wordt ons afgeraden, want er zou niets te zien zijn, en we gaan later op de dag binnen in een andere piramide, waar wel iets zou zijn te zien. Er zijn er toch velen die staan aan te schuiven om binnen te gaan, wij beginnen er niet aan.
Het is natuurlijk wel indrukwekkend, die enorme piramiden, alleen de gedachte dat dit al 4000 jaar oud is. Maar je wil natuurlijk het de 3 beroemde piramiden zien, zoals ze overal zijn afgebeeld. Hiervoor moet je een stukje de woestijn in, een weg naartoe is er niet, je moet per kameel of paard. Dit is natuurlijk ook een lucratieve opbrengst mogelijkheid voor de Egyptenaren. Ze staan daar met kameel en paarden klaar, alles wel gemanaged door enkele handelaars, je kan daar niet gewoon een handeltje starten om toeristen naar het uitkijkpunt te brengen. Kameel rijden sprak ons niet aan, maar je kon ook per paard met koets gaan, dat hebben we dan maar gedaan. En daar heb ik geen centimeter spijt van, los van het avontuur, was het zicht op de piramiden adembenemend mooi.
Het was wel een hobbelig parkoers, en ons paard leek het ook zwaar te hebben, maar heeft toch de klus geklaard, waarschijnlijk kent die het parkoers uit zijn hoofd. Onze koetsier was ook de moeite, eerste kregen we nog zijn levensverhaal, hij heeft 6 kinderen en doet dit al 41 jaar.
Als we waren aangekomen op de uitzicht plaatst, kregen we een hele foto shoot, dit in alle klassieke poses die bij zo’n monumenten worden genomen, handen boven de piramide, neus op de piramide, leunen tegen de piramiden, we lieten hem maar doen, deze foto’s zullen de blog wel niet halen. We hebben zelf nog een reeks mooie panorama foto’s kunnen maken.
Ook de terugtocht was mooi, vanuit onze koets, hobbelend over de rotsen en zand, hadden we steeds het prachtig zicht op de piramiden. Dit was echt de extra kost waard, we hebben onze koetsier nog een stevige extra tip gegeven, hij had dit verdient. We moesten dit wel stiekem geven, want dan zou hij een stuk van deze tip moeten afgeven, en die had hij toch persoonlijk verdient, dus we hebben dit niet verteld.
Sfinx van Gizeh
Dan was het tijd om naar de Sfinx te gaan zien, ook zo’n beroemd Egyptisch beeld. Wel wat kleiner dan de piramiden, toch nog 20m hoog en 73m lang, toch nog behoorlijk groot. Zijn neus is hij ergens tussen de 11de en 15de eeuw verdwenen, al beweren de Egyptenaren dat Napoleon dat heeft gedaan. De baard daarentegen, was er al afgevallen en is door de Britten meegenomen ergens in de 19de eeuw, en is nu te zien in het British museum in Londen. Deze Sfinx dateren vanuit dezelfde periode als de piramiden, zo’n 2500 jaar voor Christus.
Piramide van Teti
Dan zijn we naar de piramide van Teti gegaan, de piramide was oorspronkelijk 52m hoog, maar de stenen zijn door de jaren gebruikt voor andere gebouwen, nu lijk het nog een zandhoop. Maar bij deze piramide is het interieur de moeite. Deze graftombe bestaat uit 2 zaaltjes, één kale kamer, zo zouden de meeste interieurs zijn van de piramiden, maar in de ander kamer, staan over de hele muur piramideteksten, dit zouden religieuze spreuken moeten zijn.
Dit is wel mooi, maar het is toch de toegang tot de graftombe, die het de moeite waard maakt. Via een kleine poort, moeten we door een lage steile gang naar beneden gaan, beneden aangekomen moeten we nog door een lage gang, van een 20m schat ik, om aan de graftombe toe te komen. Niet voor mensen met claustrofobie.
Sakkara complex
Dit is een nog oudere begraafplaats van koningen van Egypte. Hier liggen ook een reeks piramiden, de Tempel en piramide van Djoser en de hoofdstad uit de oudheid Memphis, gaan we bezoeken.
Piramide van Djoser
Dit zou het oudste gebouw ter wereld zijn, gebouwd door koning Djoser zo’n 4700 jaar geleden. Dus nog voor de piramiden van Gizeh. Hierin werd koning Djoser, zijn vrouw en 2 dochters begraven. Als de laatste dochter was overleden, is de piramide afgesloten.
De piramide is een trap piramide, dit in tegenstelling tot alle andere piramide in Egypte. Hij is 62m hoog en 120m breed.
De deur onder de piramide stond open, we zijn er even in gewandeld, maar werden na enige tijd door een bewaker naar buiten gestuurd, maar we hebben toch maar even onder het oudste gebouw ter wereld gelopen.
De toegang naar het plein aan de piramide gaat via een zuilengalerij, die veronderstel ik later is bijgebouwd, anders zou dit het oudste gebouw ter wereld zijn.
Memphis
Als laatste van deze dag met zoveel geschiedenis, zijn we nog naar de stad Memphis gegaan, dit is de oude hoofdstad van Egypte. De stad zelf is niet zo special, er is niets meer van het oude Egypte te zien. Er is een museum met beelden uit de oudheid, met als hoogtepunt, een enorm beeld van Ramses de tweede, dit maakt wel indruk. Hoe groot en hoe zwaar het is weet ik niet, maar het is wel kolossaal. Ramses de tweede word beschouwd als één van de grootste Farao’s die Egypte heeft bestuurd, dit over een periode van 66 jaar, ergens tussen 1300 en 1200 voor Christus.
In het park rond het museum staan ook nog enkele mooie beelden, zoals deze Sfinx en het kleinere beeld van Ramses de tweede.
Rondwandelend, passeerde ik een politie agent, die ineens poseerde en mij uitnodigde om een foto van hem te nemen, om hem niet te beledigen nam ik deze maar. dan wou hij een foto met mij erbij, dat vond ik al lastiger, ik dacht ja snel dan maar, ik vond dat wel erg vervelend, maar dan kwam de aap uit de mouw, hij vroeg geld, want het was natuurlijk een truc om geld uit de toeristen te kloppen. Hij heeft niets gekregen en ik ben doorgegaan, echt reclameren kon hij niet, want hij hoort bij de toeristen politie en moet de toeristen beschermen en moet juist deze praktijken in het oog houden. Een eind verder in het park, was er een andere agent, die hetzelfde probeerde, maar die heb snel afgewezen. Het is een lucratieve business in Egypte om op alle mogelijke manieren je te laten betalen, zelfs de politie. Dit is gelijk ook een van de meest vervelende aspecten van een reis naar Egypte, iedereen lijkt behulpzaam en dan vragen ze geld. Je moet dat gewoon negeren en “no thank you” zeggen, maar ze zijn leep, je trapt ze snel in.
Daarna was het tijd om ons klaar te maken, voor de nachttrein naar het diepe zuiden van Egypte, de stad Aswan.
Geef een reactie