Tempel Van Kom Ombo en Edfu

geplaatst in: Afrika, Egypte | 1

Na ons ontbijt op de boot, vertrekken we terug met de bus, richting Luxor. Het is een trip van 5 uur, maar onderweg stoppen we nog bij 2 tempels.

Tempel van Kom Ombo

Dit is een speciale tempel, omdat deze uit 2 delen bestaat, die ongeveer identiek zijn. De rechterhelft is gewijd aan de valkengod Horus. De afbeelding van Horus kan je herkennen aan het lichaam met het valken hoofd (foto hieronder). Het andere deel is gewijd aan de god Sobek, de krokodillengod, hier natuurlijk een lichaam met krokodillenhoofd (foto 2 hieronder).

En zoals in alle tempels enorme zuilen vol met afbeeldingen.

In deze tempel is er kalender in steen gebeiteld, die moet één van de oudste kalenders zijn, de bouw van de tempel is gestart 3500 jaar geleden, het zou dus wel kunnen. De jaartelling was iets anders, dan hoe we deze nu kennen. Ze hadden 360 dagen, verdeeld over 3 seizoenen van 4 maanden, elke maand had 30 dagen. Het jaar startte bij het overstroming seizoen, dan volgt het zaai seizoen en als laatste het oogst seizoen.

Nijlmeter

In vele tempels langs de Nijl, staat een Nijlmeter, deze diende, zoals de naam zegt, om de waterstand van de Nijl te meten. 4000 jaar geleden was Egypte toch al een intelligente beschaving, het is ook de oudste beschaving. 

En dat ze een moderne beschaving waren, bewijst het feit dat de priesters deze Nijlmeter gebruikte om te bepalen hoeveel belasting moest worden betaald. Hoe hoger het water na het overstroming seizoen, hoe meer belasting er zal moeten worden betaald dat jaar. Als het veel geregend had, zou dat een goede landbouwopbrengst betekenen, in het andere geval zou de oogst grotendeels mislukken.

Krokodil museum

Het is een tempel gewijd aan krokodillen, er waren dus vele gemummificeerde krokodillen. Hiervan kan je er een aantal zien in dit kleine museum. Best leuk om zien.

Tempel van Edfu

Onze volgende stop was de tempel van Edfu, deze tempel is ook gewijd aan de valkengod Horus. De tempel is nog goed bewaard, en zoals altijd impressionant hoog, zo’n 36m.

Veel tempels lijken natuurlijk er op elkaar, maar het blijft toch indrukwekkend, die hoge zuilen, met prachtige afbeeldingen. Deze tempel heeft dan toch weer iets speciaal, enorme complete standbeelden van een valk, die natuurlijk de god Horus voorstelt.

De rit naar Luxor verloopt over stoffige wegen en door vele dorpen, toch een wereld dit wij ons niet meer kunnen voorstellen. Het stoffige komt natuurlijk doordat het hier praktisch niet regent, zo’n 10 dagen per jaar.

Soms rijden we langs de spoorweg, waarover we enkele dagen geleden in omgekeerde richting deze weg hebben afgelegd. Er zijn wel veel vluchtheuvels, het zal wel nodig zijn, want veilig wordt hier niet gereden, maar het is wel vervelend.

  1. An en Roger

    Blijkbaar een jonge groep Djoserreizigers. Rond de 20 is een goed getal, beter dan de ca 40 personen waarmee
    wij dit jaar tijdens een culinaire week naar Puglia in Italië zijn geweest. Rudi, weer mooie foto’s !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *