Tempel van Karnak
We beginnen aan onze laatste dag van cultuur in Egypte. s ‘Morgens bezoeken we de tempel van Karnak, dit is de grootste tempel van Egypte, men heeft er dan ook wel 1000 jaar aan gebouwd, alle heersers hebben er een stuk aan bijgezet.
Hier worden we geconfronteerd met het begrip massa toerisme, het was daar een overrompeling van bezoekers. Luxor is namelijk de enige stad met culturele waarde, die bereikbaar is voor de toeristen die aan de Rode zee verblijven. Het is wel een afstand van 350km door de woestijn die ze moeten overbruggen, een goede 4u rijden met de bus, ze doen dit massaal.
Tegen de middag begon het volk wat te minderen, niet abnormaal, de Rode zee gasten, gaan dan naar de vallei van de koningen.
Het was verschrikkelijk om nog maar op de site zelf te geraken, je moet 3 keer door een bewaking controle, je tas door een scanner en dan zelf door een scan poort, alles uit je zakken, het is drummen.
De tempel is enorm groot, maar in vergelijking met wat we de laatste week hebben gezien, is dit toch minder boeiend, wij zijn al wat teveel verwend. De zuilen galerij met meer dan honderd zuilen, alsook de 2 enorme obelisken, maken deze tempel toch interessant om te bezoeken.
De sfinxen met het hoofd van een ram, zo zijn er hier veel in de tempel, zijn wel apart, zo’n Sfinxen hadden we nog niet gezien. In deze tempel tussen al die sfinxen met het hoofd van een ram, staat er één andere, met het hoofd van Toetanchamon, nu niet echt groot en imposant, maar de figuur Toetanchamon spreekt altijd tot de verbeelding. Nochtans was Toetanchamon geen grote farao, en zelfs vergeten in de oudheid, en daardoor is zijn graf intact gebleven, en kant de hele wereld nu Toetanchamon.
De scarabee is in de Egyptische mythologie een heilig dier, het is een soort mestkever. Je vind hiervan vele afbeeldingen terug in tempels uit de tijd van de farao’s. Hier in de tempel is er zelfs een standbeeld, op sokkel. De Russen geloven dat als je 7 keer met je partner rond deze Scarabee wandelt, deze voor altijd bij u zal blijven. Er zijn hier in Egypte wel veel Russische toeristen, maar ik heb niet het gevoel dat er enkel Russen rond dit beeld aan het wandelen zijn. Ik ben er niet aan begonnen.
Van alle monumenten die ik deze week heb gezien, is dit het eerste waar ik zie dat ze het aan het restaureren zijn, of misschien is het gewoon reinigen.
Papyrus fabriek
Daarna zijn we naar een papyrus fabriek geweest, wat in feite net als gisteren in het albast fabriek, de bedoeling is om iets te verkopen. Hier kregen we ook eerst een uitleg, hoe papyrus wordt gemaakt, en hoe stevig en solied het is, dit was best interessant. Het wordt gemaakt van de steel van de papyrus plant, dat in dunne reepjes word gesneden, dan enkele uren in water leggen, daarna worden deze kruisgewijs over elkaar gelegd, onder een drukpers voor enkele dagen, en daarna heb je een stevig stuk papyrus papier.
Hier hebben we ons toch laten verleiden, de tekeningen waren zo mooi. De tekening op de foto hierboven vonden we zo mooi, Ramses die Nefertari ten huwelijk vraagt met een lotus bloem, en hebben we dan ook gekocht. De kwaliteit lijkt in orde, en je krijgt ook een certificaat van echtheid mee, of dit veel waard is weet ik niet.
Tempel van Luxor
Als afsluiter van de rondreis, zijn we naar de tempel van Luxor geweest. Vanuit onze hotelkamer hadden we al elke dag een mooi zicht op deze tempel. Los van het feit dat we een prachtig uitzicht hadden in onze hotelkamer, was de manier waarop iedere dag onze nieuwe handdoeken werden gepresenteerd, iedere dag een ander motief.
Na een week van tempels, piramiden en beelden, maakte deze tempel toch nog indruk, meer dan de tempel van Karnak die we deze morgen hebben bezocht.
In deze tempel zijn nog veel imposante beelden beelden, die indruk maken.
In de tempel hebben ze later ook nog een moskee gebouwd, elk geloof deed vroeger toch zijn eigen toevoeging aan monumenten, om zijn eigen stempel op het gebouw te zetten.
Boulevard van Sfinxen
Aan de tempel start of eindigt, het is maar hoe je het bekijkt, de avenue van de Sfinxen. Een boulevard van 3km met om de enkele meters een sfinx. Deze boulevard gaat van de tempel van Luxor tot aan de tempel van Karnak. Je kan die afwandelen, maar bij een temperatuur van 35 graden, geen aanrader.
Het verzadigd gevoel dat ik deze morgen bij de tempel van Karnak had is hier totaal weg. Deze tempel van Luxor is een waardige afsluiter van een week Egyptische geschiedenis.
We zijn tegen 17u naar de tempel getrokken, het was daar al druk, maar als we rond 18u30 vertrokken, was er plots een overrompeling van bussen met Rode zee toeristen die nog allemaal, deze tempel kwamen bezoeken. Het was daar een waar verkeerschaos met bussen die probeerden hun gasten te laten uitstappen zo dicht mogelijk bij de tempel, en natuurlijk iedereen toeteren. Dit zijn de toeristen die deze morgen Karnak hebben bezocht, daarna naar de vallei van de koningen, en hun dag afsluiten de tempel van Luxor. En dan moeten die nog eens 4uur terug naar de rode zee, een zware dag, maar vele mooie dingen gezien natuurlijk.
Daarna wouden we nog wat wandelen door de straten van Luxor voor we iets gingen eten, maar dit was heel lastig. Je wordt daar constant aangeklampt om hun winkel binnen te gaan, om iets te kopen. Je durft zelfs niet stoppen om eens te kijken, want ze overrompelen je. En op straat zijn er de kinderen die proberen om souvenirs te verkopen, de koetsiers proberen je in hun koets te krijgen, en taxi’s willen je naar huis brengen. Dit is zo vervelend, ik denk dat ze daar eerder minder dan meer door verkopen, ik ben nergens binnen geweest, en dus niets gekocht, wat je anders al wel eens doet. Dus weinig souvenirs deze vakantie, alleen maar herinneringen.
We zijn dan maar het restaurant binnen gegaan, daar was het rustig en aangenaam. Vanop het dakterras hadden we prachtig uitzicht op de tempel van Luxor en de avenue van de sfinxen. We konden ook het spektakel van de bussen volgen. Het eten was daar heel lekker. Morgen vertrekken wij naar de rode zee, om nog twee dagen niets te doen.
Geef een reactie