Contrei Live en Kortrijk

geplaatst in: België, Europa | 1

Het covid 19 virus waart nog rond in de wereld, dus gaan we verder Belgie ontdekken. Enige weken geleden zag ik in het journaal een reportage over een kunstwerk parcours in de westhoek van het land. Daar hou ik wel van, grote kunstwerken op openbare plaatsen. We combineerden dit met een verblijf in Kortrijk en Ieper.

The Rain Amplifier

Onderweg naar Kortrijk zijn we de eerst 2 kunstwerken van Contrei Live gaan bekijken. Als eerste zijn we naar de Rain Amplifier van Matthijs la Roi gaan kijken. Deze ligt in het Sint Arnolduspark in Anzegem. Een mooi park waar het met deze temperatuur van 35 graden nog best toeven valt. Ik weet niet of het door de warmte komt maar de vissen komen echt aan de oppervalk zwemmen, mooi om zien.

Een waterlelie staat in bloei, deze hebben toch prachtige bloemen.

De Rain Amplifier is een installatie die regen nabootst. Druppels vallen vanuit het dak in een waterbak, dit wordt dan door de vorm van het kunstwerk weerkaatst. In deze hete dagen is het verlangen naar regen en verkoeling groot, de naam doet ons hopen maar het kunstwerk zal er niet voor zorgen. Niettemin een goed opgezet concept, dat mooi opgesteld staat in het park.

Top Down Bottom Up

Daarna zijn we naar het kunstwerk Top Down Bottom Up van Adrien Tirtiaux gaan kijken dit bevind zich op de Transfosite in Zwevegem.

De Transfosite is een voormalige energie centrale waar van steenkool elektriciteit werd gemaakt. Nu wordt het uitgebouwd tot een kennis- en belevingscentrum rond avontuur, business, cultuur, duurzame energie en educatie.

Dit is ook een van de aangename zaken van zo’n kunsten parcours, je komt op plaatsten waar je niet aan denkt om naartoe te gaan, en je ontdekt zo parels van industrieel erfgoed. Ze zijn deze site nog compleet aan het opbouwen met behoud van het industrieel erfgoed. De glazen gevel rond het hoofdgebouw oogt mooi.

De gebruikelijke schoorsteen staat er ook prachtig bij. Ook de enorme motoren die voor de ventilatie zorgden zijn imposant om zien.

Het kunstwerk zelf, waarvoor we toch tot hier waren gereden is een voetgangersbrug die een verbinding tussen het Kanaal Bossuit-Kortrijk en de Transfosite maakt. Het is een houten brug, die mooi past in de omgeving. De constructie is tegelijk simpel maar ingenieus gemaakt.

Kortrijk

In de late namiddag rijden we door naar Kortrijk, daar verblijven voor één nacht. Deze stad is aangenaam veranderd, sinds de laatste keer dat ik hier was geweest, een tien geleden. Aangename verkeersvrije pleinen waar de horeca nu volop kan gebruik maken van de omgeving.

In Kortrijk staan mooie historische gebouwen, de Broeltorens (foto hierboven), de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk (foto hieronder). Daaronder is nog een foto van het oude stadhuis, hierop staan beelden van de verschillende Graven Van Vlaanderen.

Kortrijk heeft een prachtig begijnhof, momenteel zijn ze het nog aan het restaureren, toch is he nu ook nog mooi om zien.

Een klein maar mooi Belfort. Er zijn misschien niet heel veel historische bouwwerken maar alle mooi gerestaureerd, de moeite om eens te bezoeken.

Na een lekker dineetje op een terrasje, hebben we nog een avondwandeling gedaan. Altijd leuk, verlicht historische gebouwen.

We mogen het monument ter ere van de Guldensporenslag in 1302 niet vergeten natuurlijk. Voor de Vlamingen een belangrijke dag, maar ik denk in de wereld maar een voetnoot in de geschiedenis.

Floating Gardens

In Kortrijk is er ook kunstwerk van Contrei Live, de Floating Gardens van Michel Desvigne. Dit zijn drijvende groene eilanden,

In hun natuurlijke vergankelijkheid leggen ze de nadruk op de overgang van de seizoenen. Zeggen ze in de brochure, ik vind het vooral leuk om zien, de betekenis is hier voor mij bijzaak.

Kom Er Bij en

Voor we naar Ieper vertrekken, gaan we nog enkele kunstwerken van Contrei Live bezoeken. Met als eerste Kom er bij van Niels Albers, dit is een hout constructie gebouwd in trapvorm tegen een oude Roterij. Weerom één van de voordelen van dit soort landart, je komt op speciale plaatsen die los van het kunstwerk ook interessant zijn. Zo weet ik nu wat een Rotery is, dit was een vlasbedrijf, hier werden van vlas, linnen gemaakt.

Het kunstwerk past perfect bij dit gebouw, de constructie is zo opgebouwd dat je er gemakkelijk kan oplopen. Dat heb ik dan ook gedaan, op de foto hieronder kan je mijn soepele tred goed zien.

Becoming Waves in a Deep Blue Ocean

Van bovenop het kunstwerk “Kom er bij”, heb je zicht op een ander kunstwerk, Becoming Waves in a Deep Blue Ocean van Esther Kokmeijer. Dit is een enorm veld vol gezaaid met korenbloemen, waar dan golven zijn in getrokken, door de wind of de mensen dat weet ik niet. De eerlijkheid gebied mij om te zeggen, dat ik dit kunstwerk niet had uitgekozen om naartoe te gaan, het sprak mij niet aan. Maar ik wist niet dat dit bij het kunstwerk “Kom er bij” lag. En van boven uit gezien, is het wel de moeite waard. Korenbloemen in bloei zijn mooi en op zo’n grote oppervlakte best imposant.

Deer Fountain #2

Het kunstwerk Deer Fountain #2 van Willem Boel, was het gene mij er toe heeft aangezet om dit kunsten parcours te komen bezoeken. Dit had indruk op mij gemaakt toen ze het uitzonden op tv, en het heeft mij niet teleurgesteld. Het is een enorme stelling met bovenaan een zeven kruiwagens, deze worden constant gevuld met water, en als ze bijna vol zijn, kiepen ze om en stort het water naar beneden, het is een wonderlijk schouwspel.

Schitterend in haar nutteloosheid, zoals elke fontein. Het onaflatende, onvoorspelbare kantelen van de kruiwagens is meedogenloos en poëtisch tegelijk. Zo stond het in de brochure, beter kan ik het niet verwoorden, er moet niet altijd een betekenis achter worden gezocht gewoon leuk om naar te kijken, je kan er soms zo gelukkig van worden.

  1. Willem Boel

    Beste Rudi, ik kwam toevallig op jouw website terecht, en wil je graag bedanken voor de mooie woorden en prachtige foto’s die je publiceerde over mijn werk en Contrei Live. Het maakt me heel gelukkig dat je de installatie kon waarderen!
    Nog veel succes met je reizen en omzwervingen, het kan een mens inderdaad gelukkig maken iets te beleven, ook al lijkt het nutteloos.
    Beste groeten, Willem Boel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *