Delfi

geplaatst in: Europa, Griekenland | 1

Vandaag zijn we terug richting het zuiden gereden, dezelfde weg die we gisteren noordwaarts deden. Dan weet je dat er weer een stevige rit op het programma stond. De imposante berglandschappen zijn wel aangenaam om naar te kijken, maar na een paar uur, begint dit wel saai te worden.

Hier op de foto zie je een zwarte plek op de berg, daar is er een bosbrand geweest. Het zal wel geen grote zijn geweest, maar toch wel speciaal om dit zo afgetekend in de bergflank te zien.

Ossios Loukas klooster

Onderweg stoppen we het Ossios Loukas klooster, weerom een prachtig klooster in die typische rode baksteen, geweldig goed gerestaureerd en onderhouden.

In 946 heeft een zekere Loukas besloten om hier een kerk te bouwen en na zijn dood hebben monniken deze kerk verder uitgebouwd tot het klooster wat het nu is. Hoeveel monniken er nu nog in verblijven weet ik niet, maar het zullen er niet veel meer zijn als in de glorie jaren, zo’n honderden jaren geleden. Het is niet zo weelderig beschilder als de kloosters in Meteora (zie mijn boog van gisteren), maar er zijn wel enkele mooie fresco’s en hier mochten we ten minste foto’s maken.

Vanop het terras van het klooster heb je een spectaculair zicht op de het landschap eromheen.

Het Orakel van Delfi

Het hoogtepunt van de dag was wel het bezoek aan de site van het Orakel van Delfi. We hadden een gids tijdens het bezoek, één die alles goed uitlegde. Bij zo’n hoop stenen, heb je wel je verbeelding nodig om te kunnen voorstellen wat het ooit was, en met haar uitleg lukte dat goed

Tempel van Apollo

Hier in Delfi kwamen dus de leiders van de Griekse stadstaten om raad vragen aan de Pythias. Pythias waren jonge maagden, gewoonlijk 2 a 3. Maar toen er één vandoor ging met iemand die om raad kwam vragen, zijn de Pythias vervangen door dames van 50 jaar. Er waren velen die om raad kwamen vragen, dit deden ze in de Tempel van Apollo. Op de foto hierboven zie je de overblijfselen van deze tempel. Veel staat er niet meer recht, maar laat even je verbeelding spreken, het is het rechthoekig gebouw van zuilen, het ziet eruit zoals het Parthenon in Athene.

Het proces ging als volgt, de gewone stervelingen vroegen dan raad, veel keer ging dat over het wel of niet beginnen van een oorlog, maar soms ook met de vraag of hun vrouw niet vreemd gaat. Dan begonnen (hopelijk voor de vrager) de Pythias te communiceren met de goden, dit dingen dan meestal in trance. En als ze dan de raad van de goden hadden doorgekregen, werd dat zeer cryptisch doorgegeven aan de vrager. De mededeling gebeurde aan de Orakel zuil, zie foto hieronder.

Dit alles heb ik afgeleid uit de uitleg van de gids en wat ik erover heb gelezen in de reisboeken, hopelijk klopt het een beetje, zo niet mijn excuses.

Schathuis van de Atheners

Griekenland was vroeger een geheel van heel veel stadstaten, die zich over een groot deel van Europa, Azie en Afrika uitstrekten, en die altijd of toch veel met elkaar vochten. Na zo’n overwinning bouwden ze hier in Delfi een monument, om met de overwinning pronken. En dit zo dicht mogelijk bij de goden, hoe hoger op de berg van Delfi des te meer aanzien. De meeste van deze monumenten zijn weg, of zijn enkel nog stenen op de grond, maar dit “Schathuis van de Atheners”, hebben ze mooi kunnen restaureren, zie foto hierboven.

Op deze steen staat een Griekse tekst, dus diegene die Grieks hebben gestudeerd, zouden dit moeten kunnen lezen. Ergens onderaan zou er staan dat de Atheners, de stad Marathon hadden veroverd.

Navel van de wereld

De steen hieronder is de navel van de wereld. Dit is volgens de legende bepaald, toen Zeus 2 adelaars liet vertrekken uit elk uiteinde van de aarde, kwamen ze elkaar terug tegen op dit punt. En vanaf toen is dit punt het centrum van de wereld. En daarom de belangrijkste plaatst voor de Griekse goden.

Theater

Boven op de heuvel is er nog een theater dat nog goed bewaard is gebleven, het bied plaats aan zo’n 5000 mensen. Het deed dienst tijdens de feesten ter ere van de overwinning van Apollo.

Stadion

Voor het stadion moesten we nog hoger de berg op. Hier werden in de oudheid om de 4 jaar, de Pythische spelen gehouden. Deze vonden altijd een jaar na de Olympische spelen plaats.

Hier op de bergflanken zien we heel veel cipressen, die met hun smalle hoge punten, fraai uitsteken in het landschap.

Onze culturele dag sluiten we af in het Archeologische museum van Delfi. Voor het museum liggen enkele straathonden rustig te slapen. Het is een beeld dat je veel ziet in Griekenland, overal zijn er straathonden. Ze laten je wel gerust, soms lopen ze wel achter je aan in de hoop om iets te krijgen, maar zijn niet agressief.

In het museum vinden we de beelden terug, die op de site van Delfi zijn opgegraven, sommigen zijn nog bijna compleet intact. Zoals deze van de Charioteer, ja koestrijder klinkt zo onnozel. Hier ontbreekt enkel een arm, dit is een mooi beeld. Het was oorspronkelijk een beeld waar ook de koets en paarden bij stonden, maar daar hebben ze maar enkele stukken van teruggevonden. Ze hebben het wel zodanig opgesteld, dat je met wat fantasie kan zien, hoe het complete beeld eruit ziet. Ik heb het hier proberen vastleggen op een foto, maar gebruik toch maar jullie fantasie.

  1. An en Roger

    Athene en de Peloponnesos hebben we zelf bezocht een aantal jaren geleden.
    Dus ook mooie herinneringen aan Delfi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *