Een boomgaard en kasseien

geplaatst in: België, Europa | 0

Barry

Rond Doornik zijn er verschillende kleine dorpjes waar ze verschillende wandelroutes promoten.

Eén van de plaatsen die ons aansprak was het dorpje Barry, niet zozeer om een wandeling te gaan doen, maar om een boomgaard waar er een heus fruitautomaat staat.

Dit leek ons een goede reden om eens te stoppen. Dit is wel leuk, een automaat waar er appels kunnen worden uitgehaald. Ze maken ook appelsap, wat dan ook in de automaat verkrijgbaar is. De automaat was al behoorlijk leeg gekocht als we toekwamen. We hebben er natuurlijk iets uit de automaat gehaald, 3 flessen appelsap, elk met een andere extra ingrediënt, aardbei, bosbes en framboos .

Esplechin

De wandeling die we in gedachten hadden, was in de buurt van de Franse grens, vertrekkend in het kleine dorpje Esplechin. We werden voornamelijk aangetrokken doordat er net over de grens een kasseistrook lag, die een belangrijk onderdeel is van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix.

Het is een tocht van een dikke 8 km, wederom door het vlakke land. We zijn zo bekend met Vlaanderen het vlakke land, zoals Jaques Brel het zo mooi bezong, maar ik associeerde het niet met Wallonië. Het is niet de eerste keer dat ik deze streken kom, maar het was mij nooit opgevallen, waar wandelen toch goed voor is.

Weidse landschappen met hier en daar wat bomen, dat is het beeld van onze wandeling. Het is ook nog steeds warm, maar niet meer die tropische temperaturen van enkele dagen geleden.

Natuurlijk ook de gebruikelijke hoop dierlijk mest mag niet ontbreken, en de geur ook niet.

Als de grindweg eindigt en de asfaltweg begint, zijn we in Frankrijk. Het lijkt dat je de beschaving intreed.

Kasseistrook van Camphin-en-Pévèle, Parijs Roubaix

Het doel van deze wandeling was één van de vele kasseistroken van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix, een bekende voorjaarsklassieker, ook gekend als de hel van het noorden. Hiervoor moesten we maar enkele honderden meters de grens over.

De strook “Pavé de la Justice” is in totaal 1800 meter lang. Ze bevindt zich in de finale van de wedstrijd en is als 4-sterrenstrook, één van de zwaardere stroken.

Er passeren 2 wielertoeristen die zich aan deze kasseistrook willen wagen. Ze stoppen natuurlijk om dit vast te leggen, hun heroïsche strijd op de kasseien. Maar gelijk hebben ze, ik zou dit ook doen.

Op terugweg naar Esplechin waar onze auto staat, passeren we nog langs maisvelden en worden we begroet door enkele koeien die aan het herkauwen zijn in het aangenaam zonnetje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *