Elafieten

geplaatst in: Europa, Kroatië (Dubrovnik) | 0

De Elafieten zijn een eilandengroep net voor de kust van Dubrovnik. We hebben deze 3 kleine eilanden vandaag bezocht. Hiervoor zijn we meegegaan met een toeristenboot, dit klonk veelbelovend, een dek met ligzetels, zoveel drinken als je wou en een middagmaal aan boord inbegrepen. Als we toekwamen was er al behoorlijk wat volk op de boot, ik heb mij dan maar snel naar het bovendek begeven. Er waren niet veel zetels meer vrij, maar een snelle en accurate beslissing van mij, zorgde ervoor dat ik toch nog twee zetels wist te bemachtigen. Niet dat ik de hele dag op dat dek wou liggen, maar voor het eerste stuk had ik mij daarop verheugd.

Lopun

Daar op het dek genieten van de Dalmatische kust was aangenaam, maar ik was toch blij dat we na een uur varen aankwamen bij het eerste eiland, Lopum.

Dit is het grootste van de 3 eilanden, hier kregen we 3u tijd om rond te wandelen. Eerst wat rondstruinen in de haven. We hebben de botanische tuin bezocht, niet veel speciaal, al hebben ze hier wel enkele grote indrukwekkende bomen. Het is natuurlijk al begin herfst, de planten beginnen al aan hun winterslaap te denken.

Er is hier ook nog een mooi strand, dit ligt aan de andere kant van het eiland. Auto’s rijden er niet, het vervoer wordt er met golf karretjes gedaan, voor 2 euro brengen ze je naar de andere kant van het eiland. Het is maar een tocht van 5 minuten, zoals ik al zei het zijn kleine eilanden.

Het is een mooi en rustig strand, met 2 strandbar/restaurants en een reeks strandzetels. In de baai liggen wat boten, de lucht is mooi blauw en de temperatuur aangenaam. Wat heb je meer nodig om een duik in het water te nemen, en dat heb ik natuurlijk ook gedaan. Zwemmen in de Adriatische zee, dit had ik nog niet gedaan, weer iets dat ik op mijn bucket list kan afvinken. In de foto hieronder kan je mijn eerste stappen in de Adriatische zee zien.

Na deze verkwikkende duik was het tijd om terug naar de boot te gaan. Hiervoor gingen we terug een golf karretje nemen maar hier geraakte we verstrikt ik een heuse golfkar oorlog. Het was vooral een verbale oorlog, waar wel eens een waterfles werd gegooid. Aan het ontstaan van deze hevige woordenwisseling, lagen wij wel aan de basis.

Wij komen toe aan de parkeerplaats van de golfkarretjes en 2 chauffeurs proberen ons te naar hun kar te lokken. We nemen deze het dicht bij ons, dat was niet naar de zin van de andere chauffeur en er ontstond een hevige woordenstrijd, waar ik natuurlijk niets van verstond, maar aan de toon en bewegingen van beide mannen kon ik wel het één en ander afleiden. De andere chauffeur begon zelfs met zijn golfkar agressief te maneuvreren, en wij maar braaf blijven zitten. Ik wou graag een foto maken maar ik had schrik om nog meer olie op het vuur te doen. Uiteindelijk hebben andere chauffeur de man tot bedaren gebracht en even meegenomen om te bedaren. En dan kon eindelijk onze rit terug naar de haven beginnen.

Eten op de boot

Terug op de boot kregen we lekker eten met een wijntje. Tijdens het eten vertrokken we naar het volgende eiland Sipan.

De drank was bij de prijs inbegrepen, dit was buiten de wijn ook nog frisdrank, van dat namaak cola, sprite en icetea, dat je uit een bak met ijs mocht nemen.

Sipan

Dit is het kleinste Elafieten eiland, het is voornamelijk gekend voor de productie van olijfolie.

Het staat er natuurlijk vol met olijfbomen.

 

Koločep

Onze laatste stop is het eiland Koločep, weer een mooi en rustig eiland, in de haven is wat bedrijvigheid en enkele toeristen, die zoals wij per boot worden gedropt voor even. Er is één hotel, het lijkt meer op een resort. Hoe mooi het eiland ook mag zijn, ik zie mij hier toch geen week verlof doorbrengen. Je bent er op een halve dag rondgewandeld en winkels zijn er ook niet echt. Als je iets anders wil bezichtigen of wat gaan shoppen, moet je telkens met de boot naar het vasteland.

De natuur staat hier nog wel mooi in bloei.

De eilanden zijn mooi en rustig, plezierig om de drukte van Dubrovnik even achter je te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *