Gozo

geplaatst in: Europa, Malta | 0

 

Malta heeft nog een eiland, Gozo, het ligt ten noorden van Malta en is 7 bij 14 km groot.

De tocht ernaartoe gebeurd met overzet boten, die vertrekken hier in de buurt van ons hotel. Het is een goede zet gebleken, om voor het bezoek van het noorden een ander hotel te nemen. We kunnen nu relax tegen 10u30 naar de haven gaan, die ligt op amper 1km van ons hotel.

Het zijn grote overzet boten, maar die we deze morgen hebben genomen zat wel afgeladen vol. Het is zondag en dan gaan ook veel Maltezen naar de kust, en die van Gozo zouden mooi zijn.

Het zicht dat we hadden als we toekwamen in de haven van Gozo was al direct aangenaam, een hoop zeilboten en twee kerken op de heuvels(zie foto bovenaan).

Malta en dus ook Gozo staan vol kerken, er zouden meer kerken dan de dagen in een jaar zijn.

Het eiland gingen we verkennen met de stadsbus, vanuit de hoofdstad Rabat vertrekken bussen in alle richtingen van het eiland. De hoofdstad ligt knal in het midden, we moesten er dus met de bus naartoe. Het was dus geen probleem welke bus we in de haven namen, ze kwamen alle toe in Rabat. Er staat veel volk voor de bus, maar er zijn er genoeg, dus we stappen op zonder te zien welke reisweg de bus neemt. In de bus krijg je op een scherm de volgende stopplaats en de eindbestemming te zien. Als we aan het rijden zijn, merk dat de eindbestemming Victoria Bay is, dit lijkt niet Rabat te zijn.  Ik word wat ongerust, als ik op de plannetje met de busverbindingen zie, merk ik inderdaad dat deze bus naar een baai in het noorden van het eiland gaat. Ik kijk op de gps van mijn gsm en we rijden niet in de richting van Rabat. Ik doe een poging om het op te zoeken op het internet, roaming is nu toch gelijk in heel Europa. Maar daar heb ik niet veel aan, op Malta zijn ze nog niet verder geraakt dan 3G en daar krijg ik geen deftig internet door. Je ziet overal wel affiches hangen dat Vodafone op Malta als enige 4G aanbied, maar laat Vodafone nu niet een provider zijn die niet in het telenet roaming pakket zit. Ik besluit dan maar af te stappen aan die Baai, om daar dan een andere bus naar Rabat te nemen. Zo gezegd zo gedaan en daar sta ik dan op een verlaten plaatsje in Gozo. Aan de buspaal hangt een bordje dat veel duidelijk maakte, en dat ik beter op de bus was gebleven. De hoofdstad heeft 2 namen, Rabat zoals het vroegen noemde en Victoria, de naam die hebben gegeven als herdenking aan de koningen van Engeland toen het nog een deel was van Engeland. En Bay is het Maltees voor perron. De eindhalte was dus Victoria Bay 3, maar die 3 werd in de bus niet getoond. Dus moesten we nu 50 minuten wachten op de volgende bus. Maar niet getreurd, we zijn naar de baai getrokken en dit was nog zo’n idyllisch plaatsje, waar nog weinig volk komt, en een prachtig uitzicht. Toen we terug naar de bus halte wandelde, kwamen daar enkele tientallen quad’s afgereden, op weg naar de baai. Ik denk dat het idyllische dan verdween.

Met de bus dan naar Rabat, daar een hapje gegeten en met de bus dan naar Dwejra, daar waar tot enkele maanden geleden, misschien wel de bekendste bezienswaardigheid nog stond , het Azure Window. Een in de zee door natuurlijke erosie gevormde poort, die na een storm is ingestort. Maar niettemin het blijft een prachtige locatie.

In de rotsen zijn vele putten waar zoutafzetting word gevormd, je kan het er zelfs kopen.

Dan zijn we terug naar Rabat getrokken, alle wegen leiden naar Rabat. Daar hebben we de citadel bezocht, deze staat hoog in het centrum en is indrukwekkend. Vanaf daar overzie je het hele eiland, je ziet de vele kerken die er staan, alle prachtig om zien. En ze zien er allemaal zo nieuw uit, hier lijkt de tand des tijds niets te hebben beschadigd. Komt dit nu door de omgeving, de constante wind en zeelucht die over het eiland blaast, of dit alles opgekuist voor de culturele hoofdstad van Europe volgend jaar.

Op de boot die we terug namen zat beduidend minder volk dan deze morgen, wat ook leuker is om er wat op rond te wandelen en te genieten van het landschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *