Hop On Hop Off op Malta

geplaatst in: Europa, Malta | 0

We hebben hier een buspas gekocht om een week het openbaar vervoer te gebruiken, we mochten daarmee ook  een dag een hop on hop off bus gebruiken. Daar hebben we vandaag dan maar gebruik van gemaakt. Normaal rijden die Hop On Hop Off bussen enkel maar in de steden, maar op Malta doen die het hele eiland aan, ondanks dat het een klein eiland is, is dit wel groot gebied voor zo’n soort bussen.

Op de bus geraken lukte aardig, we konen op het bovendek zitten en daar heb je toch altijd het beste uitzicht. Toen we in de haven van Valletta stopten, stond daar een enorme massa te wachten, er was juist een cruis schip aangekomen en velen wilden mee, zij zijn meestal maar één dag op het eiland, dus bus zat stampvol, maar wij zatten gelukkig rustig op het bovendek.

Ons doel vandaag was Mdina en Rabat, twee heel populaire trekpleisters op Malta, ze zijn inderdaad wondermooi.Toen we aankwamen aan Mdina, stond daar een nog grotere groep toeristen te wachten om op de bus te kunnen, wij moesten eraf en dat was niet zo simpel. Ze stonden daar allemaal te drummen om erop te geraken, het waren juist mensen die met de laatste bus een belegerde stad probeerde te ontvluchten,allen stonden te zwaaien met hun ticket, we moesten ons een weg wurmen tussen de massa. Daarvan bekomen konden we stad binnen wandelen, dit is werkelijk mooie stad, ze is volledig ommuurd, je treed langs een mooie poort de stad binnen. De muren zijn daar nog mooi geel, binnen in de stad lijkt alles nog zoals toen ze gebouwd is. De kans is wel groot dat alles recent is gerestaureerd en daarmee er zo fris en mooi uitziet. Volgend jaar is Valleta en daarmee heel Malta namelijk de culturele hoofdstad van Europa.

In Mdina staat ook de St Paulus kathedraal, de vloer van deze kathedraal bestaat uit kleurige marmeren grafstenen, van geestelijken of adellijke burgers. Het complete interieur is indrukwekkend.

De stad Rabat ligt juist naast Mdina, we konden er naartoe wandelen. Daar staat ook nog een mooie kerk, maar waarvoor je naar Rabat gaat zijn de catacomben, deze liggen onder een groot deel van de stad. Het is een kluwen van smalle gangen en lage plafonds, niet voor mensen met claustrofobie. Er is ook een uit de rots gehouwen tafel, waar de christenen eten brachten voor de doden.

Een deel van de onderaardse gangen, waren schuilkelders in de tweede wereldoorlog, geen aangename omgeving, dit moet werkelijk beangstigend geweest zijn. Er zal hier wel een klasse maatschappij geweest zijn, in sommige schuilkelders waren de vloeren betegeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder stad was ook nog de St Paul’s Grotto, een soort bedevaartsoord, zelf de paus is hier al eens geweest. Het heeft wel iets special zo’n uitgehouwen kapel in zwarte steen, het schijnt dat pelgrims er soms stukjes steen afbreken als souvenir, dit doen wij niet, zo gelovig ben ik niet.

Daarna hebben we onze tocht met de Hop on Hop Off bus verder gezet, in feite was dit wel eens leuk. Zo krijgen we een compleet beeld van Malta, de pittoreske en minder pittoreske plaatsen. We passeerden de Mosta Doma, de tweede grootste koepelkerk van Europe, een mooi gebouw.

De bus rijd grote stukken over de autostrade, daarvoor is zo’n bus zonder dak niet gemaakt, die wind waait hard rond onze oren.

We passeren ook de toeristische kustplaats Bugibba, het lijkt op Blankenberge maar dan met palmbomen, als je van strandvakanties houd een perfecte locatie.

’s Avonds zijn we in een openlucht restaurant op de wandelboulevard gaan eten, lekker en aangenaam. Na dit lekker eten zijn we nog wat gaan rondslenteren in de haven van Sliema, vandaar heb je een mooi zicht op het nachtelijk Valletta.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *