Ieper de Kemelberg en de kust

geplaatst in: België, Europa | 0

Ieper

In Ieper verblijven we 3 nachten, het is de bedoeling om zowel de stad als de omgeving te bezoeken.

Ieper en de streek errond ademen de eerste wereldoorlog uit. Overal zijn er monumenten en graven die naar de eerste wereld oorlog verwijzen. Met als hoogtepunt de Menenpoort in Ieper.

Een ander imposant gebouw in Ieper, zijn de lakenhallen. De Lakenhallen deden dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats. Het is gebouwd in de 13de eeuw. Het Ieperse Belfort is mee verwerkt in de deze Lakenhallen, het is 70m hoog.  

The Last Post

Elke avond om exact 20u wordt er de Last Post geblazen, onder de Menenpoort, als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten tijdens de eerste wereldoorlog. Dit doen ze al van 1928 en is een heuse toeristische trekpleister geworden de laatste jaren.

Ik wil dit eventueel ook wel eens meemaken, maar door de corona maatregelen zijn er maar een beperkt aantal mensen toegelaten, maximum 200, en die moeten op anderhalve meter van elkaar staan. Hiervoor zijn er speciaal markeringen aangebracht op de grond (zie foto hieronder).

We zijn er tegen kwart voor acht naartoe gewandeld, maar zoals te verwachten was het al volzet, en dit al vanaf 18u30. We zijn hier nog drie dagen, maar om anderhalf uur in deze hitte gaan staan wachten voor een muziekstuk van enkele minuten te horen, is wat overdreven.

We hebben ons naast de Menenpoort gezet, aan de zij ingang (foto hieronder eentje lager). Daar waren we alleen, en hebben daar zonder problemen de Last Post klaar en duidelijk kunnen beluisteren en we konden zelfs neerzitten. Het heeft wel iets sereen en rustgevend, er wordt gevraagd om niet te applaudisseren, wat het toch indrukwekkend maakt.

Kemelberg

De Kemelberg ligt in het prachtige Heuvelland, waar men mooie wandelingen kan maken. Deze is 156m hoog en is gekend bij wielerliefhebbers. Deze wordt in vele wielerwedstrijden beklommen, waaronder voor mij de bekendste Gent Wevelgem.

Er passeren geregeld fietsers, die deze steile helling trotseren om dan blij maar voldaan boven aan te komen, waar ze dan een foto van hun fiets maken bij het monument dat daar staat, ter ere van de meer dan 5000 Franse soldaten, die daar sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. En als ze moe zijn kunnen ze op de trappen uitrusten.

We zijn natuurlijk gekomen om te wandelen, en dat doen we dan ook. Het is nog steeds ongelooflijke warm, op het toppunt van de dag is het een slordige 36 graden, we wandelen wel ’s morgens maar dan is ook al gouw meer dan 30 graden. We beperken onze wandeling tot een zestal kilometer. En zoals ik al zei, het heuvelland is een mooie wandelstreek. Je wandelt door bossen, passeert een mooi kasteel, er staat daar een paard als wild te hinniken en rond te lopen, welk beest dit paard heeft gebeten weet ik niet maar het maakt veel lawaai en gaat wild tekeer. Als we enige tijd later daar terug passeren is het paard gekalmeerd.

Er zijn daar vele heuvels, de Kemelberg de Lettenberg, zijn diegene die we hebben overwonnen tijdens deze wandeling, ze hebben alle berg in hun naam, maar ze worden gecatalogiseerd als heuvels.

Boven op de Lettenberg heb je een prachtig zicht op de omgeving.

Zoals ik al zei, alles straalt hier de Eerste wereldoorlog uit, onderweg passeren we de bunkers van Lettenberg. Haast niet te geloven dat soldaten hier weken of maanden in doorbrachten. Nu dienen ze als slaapplaats voor vleermuizen.

Onze wagen staat geparkeerd in de dorpje Kemel, hier kom ik een fenomeen tegen dat ik als stadsmens niet meer ken. Op het grote grasplein midden in het dorp, staan er gewoon auto’s geparkeerd. Dat is hier blijkbaar toegelaten, voor iemand zoals ik die uit een (middel) grote stad kom is dit bizar. Bij ons kan je, je wagen niet overal zomaar parkeren, of er hangt een betaal formulier aan, als hij al niet is weggesleept.

Naar de kust.

Ieper ligt niet zo ver van de kust, de hitte en de meldingen dat de zeebries het iets meer draaglijk maakt, drijft ons naar de kust.

De Panne ligt het dichts bij Ieper, we kennen deze plek als een rustige plaatst met enorme stranden, we hopen dat het daar wat rustiger zal zijn, maar dat was buiten de zomer gerekend. We komen daar aan rond 18u en zien al veel mensen huiswaarts trekken. Maar als wij op de dijk en het strand gaan wandelen, merken we dat er nog veel volk aanwezig is. Wat moet dit overdag zijn geweest, we weten weer waarom we zo goed als nooit in Juli en Augustus naar de Belgische kust trekken.

Maar de zeebries is aangenaam, met momenten voelt het zelfs koel, wat een prettig gevoel.

Diksmuide, de IJzertoren

We rijden via Diksmuide terug naar Ieper. We stoppen even bij de IJzertoren. Deze is mooi om zien bij de ondergaande zon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *