Kiruna, het hoge noorden

geplaatst in: Europa, Zweden | 0

Van Umeå naar Kiruna

Gisteren deden we onze laatste trip naar het Noorden, nog 600km om in Kiruna te geraken. Hiervoor moesten we 2 treinen nemen, met een overstaptijd van 9 minuten. Je begrijpt dat geeft wel wat stress, zeker als de eerste trein al met 5 minuten vertraging vertrekt. Nu we gingen ervan uit dat de treinen wel op elkaar zouden wachten, want veel treinen rijden hier niet. En inderdaad, we kwamen uiteindelijk met 15 minuten aan in Boden, waar onze volgende trein moet vertrekken (ongeveer halverwege ons traject) en dat was geen probleem, deze wacht.

Het was nog straffer, de trein waar op zitten, is ook ineens de nieuwe trein, We mochten dus gewoon op de trein blijven zitten, want deze reed door tot in Kiruna. Waarom dit dan als 2 aparte ritten wordt aangegeven, met een overstap tijd, snap ik wel niet. Was dit toeval, we zullen binnen enkele dagen zien, want doen we de omgekeerde rit. Ook weer met 9 minuten overstaptijd, te volgen in de mijn blog.

Het is een één spoornet, wat dus betekenend, dat we geregeld moeten wachten op een passerende trein, dat zijn altijd een goederentreinen. Komen waarschijnlijk allemaal van Kiruna met de ertsen uit de mijn.

Het landschap is wondermooi, in de sneeuw. Het wel 600km hetzelfde landschap, bomen, bossen een bevroren meer, maar zo mooi. We stoppen niet veel, en wat voor een station moet doorgaan, stelt niet altijd veel voor. Hieronder een foto van het station.

Kiruna

Gisteren waren we om 15u30 in Kiruna, maar dan is de zon al onder, veel verkennen is er niet meer. Vandaag gaan we stad eens goed verkennen.

Vanuit ons hotel zien we de mijn van Kiruna heel goed staan. Dat is trouwens vanop bijna overal in Kiruna goed te zien, deze mijn is het kloppend hart van de stad. Deze is ook heel belangrijk voor Europa, in de mijn, hebben ze enorme hoeveelheden van ertsen gevonden, die voor Europa van heel groot belang zijn, het zijn grondstoffen waar we tot nu van Afrika en Azië afhankelijk voor zijn. Het enige nadeel is, dat de stad moet verhuizen, naar een locatie 2km verderop, daar zijn ze ondertussen al 10 jaar mee bezig, en dat merk je in de stad, er is veel leegstand in de winkels en horeca.

Kiruna is wel niet zo groot, als u van de mijn omdraait, kan je ook de natuur rond de stad goed zien, en die is toch ook prachtig.

Snowfestival

Het is puur toeval, maar dit weekend is het Kiruna Sneeuw festival, dit nemen we er dan gewoon wel bij.

Als eerste passeren we dit optreden van het Zweedse Sirqus Alfon, dit een high tech theater, die muziek combineren met technische snufjes, zoals je kan zien op de foto, de zanger heeft tablets op zijn gezicht en handen, waar de beelden erop dan meebewegen op de zang, best knap gedaan. Ze zijn best leuk, en brengen wel wat leven. Ondanks dat Zweden zijn, zijn hun bindteksten in het engels. We kennen dit fenomeen in België ook, al die Vlaamse groepen die in het Engels zingen, die dan ook engels praten met het vlaamse publiek.

Er is hier ook een internationale wedstrijd in het maken van sneeuwbeelden, er zitten wel enkele mooie tussen. Deze blijven staan tot het dooit, dus wie ze wil zien heeft nog wat tijd.

Het beeld op de foto hierboven heet “Hanging Dreams” dit vind ik het mooiste beeld.

Het beeld rechts onder heet “Let Gluttonous Sleep” wie Gluttonous is weet ik niet, maar ziet er niet gezellig uit, laat hem maar slapen. Het beeld links onder, heet “The Miners” en is waarschijnlijk een ode aan de mijnwerkers van Kiruna, de maker speelt het slim hier, op het gemoed van de mensen spelen, zal wel extra punten opleveren. Nu het is wel knap gemaakt, zeker dat gezicht.

Begint daar ineens een Sami te dansen op van die zweverige muziek. Het was wel even verschieten, want ik stond dus voor dat sneeuwbeeld, dat je achter de dame ziet, om een foto te nemen. Dan begint die daar ineens naast mij te dansen, maar ik was mijn foto bezig, en had het niet direct gezien. Ik stond dus mee in de performance van de dame, ik zal links en recht wel ergens op een foto staan, tot ergernis waarschijnlijk.

Op de foto hieronder zien we de Yeti en zijn zoon.

Je kan ook een korte sleehondentocht doen, dit was grotendeels voor de kinderen.

Kiruna mijn

De mijn is dominant aanwezig in Kiruna, die berg die je ziet, daarin zit de mijn, die tot ver onder de stad doorloopt. Dit is dan ook de reden dat de stad moet verhuizen, de huizen krijgen barsten, en zijn niet meer veilig. De mensen zijn wel niet blij met deze verplichte verhuis, maar ik denk dat het merendeel van de bewoners in de mijn werken, ze zullen wel verkiezen om te verhuizen, dan om de mijn te sluiten, en geen werk meer te hebben.

Normaal ruïneert een zware industrie de natuur, maar qua uitzicht is deze mijn wel mooi geïntegreerd in het landschap.

We zitten nu een eind boven de poolcirkel, dat betekend dat er een deel van het jaar, de zon niet opkomt. Die periode is nu gepasseerd, maar de zon komt nog maar enkele uren op, en blijft altijd laag hangen, op de foto hierboven is het middag, hoger komt de zon niet meer vandaag.

Een gebouw dat ik eerder in een havenstad verwacht, het lijkt op een vuurtoren. Maar het is de brandweer kazerne, misschien dient die toren om de omgeving in het oog te houden. Ik vind het wel mooi staan in het sneeuw landschap, het kreeg een foto.

Kerk van Kiruna

De Kerk van Kiruna is werkelijk prachtig, gebouwd begin 1900. Het verbindt de Amerikaanse houtarchitectuur met invloeden van de Noorse staafkerk en Samische hutten, zo staat het geschreven op wikipedia, en dat kan ik er ook compleet in zien. Het houten interieur is indrukwekkend.

Zowel vanbinnen als van buiten is deze kerk prachtig, de gouden beelden, die mooi staan te pronken in de zon, en dan nog die majestueuze klokkentoren. In de reisgidsen staat geschreven dat dit behoort tot de mooiste bouwwerken van Zweden, wel ik kan dat geloven, ik ben onder de indruk.

Vele huizen en appartementen zijn in mooie kleuren, die in de sneeuw nog meer tot hun recht komen.

En voor de skiliefhebbers, hier ben je sneeuwzeker, op deze piste kun je u eens komen uitleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *