Kiruna, hondensleetocht en een ijshotel

geplaatst in: Europa, Zweden | 1

Hondensleetocht

Gisterenavond zijn we een hondensledetocht gaan doen, dit was erg leuk. Zo door het sneeuwlandschap rijden in het donker is wel leuk. Het gaat met momenten behoorlijk snel. Er zijn in totaal 12 honden die onze slee voorttrekken, tijdens het lopen, maken ze soms ruzie met elkaar, of er schuift al eens ene uit, of is te onstuimig en loopt de sneeuwberm in en valt, maar de rit gaat gewoon door, ze moeten zich maar herpakken.

We komen aan op een bevroren meer, waar we stoppen voor een thee met kaneel koekjes, die worden op een kampvuur klaargemaakt. Het is wel te donker om mooie foto’s te maken, hieronder mijn beste poging. Op de achtergrond zien we de lichten van de mijn en de ski berg van Kiruna, wij zijn zo’n 25 km van Kiruna verwijderd.

Tijdens de rit heb ik een filmpje gemaakt, hieronder kan je het bewonderen, niet teveel van verwachten.

Als we terug zijn, mogen de honden gaan uitrusten, ze hebben hun taak prima gedaan.

Nieuwe stad

Vandaag gaan we naar het ijshotel, dit ligt een 25km buiten Kiruna, we passeren dan de nieuwe stad. Dit zijn allemaal moderne gebouwen, misschien wel handig en mooi gemaakt, maar als je van de mooie huizen in het oude Kiruna moet verhuizen, naar zo’n artificiële stad, lijkt het mij inderdaad niet plezierig.

IJshotel

Het ijshotel is werkelijk prachtig, langs buiten lijkt het maar iets eenvoudig. De deur is wel opvallend, maar rondom rond is het maar een bult in het sneeuwlandschap. Maar binnen is het heel mooi.

Overdag kan je de kamers bezoeken, zolang de gasten nog zijn ingecheckt. En dat doen ze pas tegen ze gaan slapen, want in die kamers ga je niet, gewoon wat op je kamer zitten en lezen, het is daar heel koud, maar wel mooi.

Dit is een eenvoudige kamer, voor een slordige 400 euro, kan je hier overnachten. Los van het feit dat dit heel duur is, zou ik er niet aan beginne. Allemaal mooi, maar het lijkt mij nu toch niet de meest gezellige omgeving om te slapen. Maar er zijn genoeg mensen die dit wel willen doen, want op de bookingsite, is er de komende weken niet veel meer vrij.

Trouwkapel

Zoekt iemand nog een speciale plaats om te huwen, wat denk je van deze trouwkapel. Je zal je wel moeten haasten, want in april begint het te dooien en smelt deze mooie kapel weg.

De kroonluchter, is ook een pronkstuk, het is compleet van ijs gemaakt.

Er staan ook een reeks brandblussers. Hoe het hier ooit zou moeten branden is mij een raadsel, tenzij ze misschien de gasten in brand steken. Het zal waarschijnlijk wel moeten, omdat dit een hotel is, en aan alle veiligheidsvoorschriften van een hotel moet voldoen. Sprinklers heb ik wel niet gezien.

The Mushroom

Dan zijn er nog een reeks themakamers die door kunstenaars zijn ontworpen. Deze Mushroom is wel één van de mooiste. Op de foto komt het misschien niet zo goed uit, maar de beelden van de slakken zijn prachtig gemaakt.

Voor zo’n kamer ben je al dadelijk 800 euro kwijt.

high Score

Deze kamer is voor de gamers, ik heb het gevoel dat er hier naar Tetris wordt verwezen.

Dream of Pencils

Deze is dan voor de tekenaars onder ons. Een kamer voor Potloden.

Hidden Milaan

De titel zegt het zeker, een verwijzen naar de zuilen van Milaan.

Home nature

Dit vind ik ook knap gedaan, het eland hoofd, met het natuurlandschap van Lapland, mooi.

Magiedeannrion

Dit is een mooie kamer, met die zeemeermin en zeehonden, knap gedaan, maar wie of wat Magiedeannrion is, weet ik niet, maar de kamer heet zo.

Bauh-ice

Ja mijn excuses het houdt niet op. Hier een kamer die verwijst naar de Bauhaus architectuur van begin 20ste eeuw. Ook weer knap gedaan.

We zijn door de interessantste kamers, hieronder zien we nog een zuilen galerij, die je in elke gang ziet. Ik weet niet of ze ter ondersteuning dienen, of enkel maar voor de schoonheid.

Er is buiten ook nog een trap, met daarnaast een glijbaan. De trap ben ik op geweest, maar voor de glijbaan heb ik gepast. Die mens die precies op de grond ligt, is op de glijbaan aan het spelen.

365 IJshotel

Naast het tijdelijke ijshotel, dat tegen de zomer zal beginnen smelten, is er een permanent ijshotel. In de zomer wordt dit door zonnepanelen koel gehouden. Voor een hete zomer, misschien een idee om hier te komen afkoelen.

Hier zijn het allemaal themakamers, ze maken wel minder indruk dan het tijdelijke ijshotel. Al zijn er ook wel enkele prachtige dingen. De prijzen zijn hier van dezelfde grootorde dan het tijdelijke.

Wat is een ijshotel zonder ijsbar, hier kan je iets komen drinken uit een glas van ijs.

Het beeld hieronder is van een legendarische ijshockeyspeler uit Kiruna, Borje Salmin, deze is in 2022 overleden, het is ter nagedachtenis van hem. Het staat in het permanente hotel, misschien zal het er jaren staan.

Terug in Kiruna, zien we boven ons hotel de skipiste. De lucht is wel weer helder, we hebben een mooi zicht op de omgeving. Maar de zon komt niet hoog, daardoor lijkt het op de foto’s altijd wel wat schemerig.

Het was een zonnige dag vandaag, net zoals gisteren, maar wel koud, rond de -8 graden.

Het is nog een mooie avond, en we besluiten om eens naar het station te wandelen. Morgenvroeg vertrekken we uit Kiruna, en het is niet slecht om even de weg ernaartoe te gaan verkennen, zodat we morgen niet verloren lopen en onze trein missen.

Aan het station staat dit mooie beeld, dat is gemaakt als een ode aan de mijnwerkers. Ze dragen een spoorrail op hun schouders, het zullen degene zijn die de spoorweg naar de mijn hebben aangelegd denk ik.

  1. Palmans Roger

    Prachtige foto’s bij winterse temperaturen.
    De wagons met ertsen hebben wij een aantal jaren geleden zien toekomen in Narvik/Noorwegen van waar deze grondstoffen over het water met schepen overal ter wereld werden getransporteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *