Malmö

geplaatst in: Europa, Zweden | 0

In Malmö blijven we een dag, om de lange terugtocht naar België even te onderbreken. Malmö ligt heel zuidelijk in Zweden. De stad is een beetje een grensstad, over het water ligt Denemarken.

Aan de kust, meer in een delta, is er een heel modern staddeel gebouwd, met vele buildings. Je hebt hier prachtige appartementen (denk ik, ik zie enkel de buitenkant) maar ze lijken heel modern, met waarschijnlijk een prachtig zicht over de zee. Ik denk dat ze ook dienen voor de beter verdienende klasse van Malmö

Turning Torso

Eén van de meest opvallende gebouwen in dit modern nieuw deel van Malmö, is deze Turning Torso, een toren van 190m hoog met 54 verdiepingen. De onderste verdiepen zijn kantoorruimte, maar boven zijn het woonruimten, waarvan een 150 luxe appartementen. Mooi indrukwekkend gebouw, je zal een prachtig uitzicht hebben, maar erin gaan wonen, niet voor mij. Ik vrees dat je daarboven geen venster kan openzetten, of je wordt weggeblazen, een terrasje zal er dus wel niet zijn.

Sontbrug

De Sontbrug, is de verbinding tussen Zweden en Denemarken, ik heb in mijn blog over Kopenhagen hier ook al over geschreven. Het is een indrukwekkend brug, van 490m lang en 54m hoog. Vanuit Malmö stad is deze goed te zien, maar vanuit de Deense kant is ze indrukwekkender, daar zie je de kromming in de brug.

Morgen gaan we deze brug terug met de trein oversteken, terug richting naar huis. De brug heeft 2 verdiepingen, boven rijden de auto’s. De trein rijd daaronder, als je goed ziet op de foto hierboven, kan je zien dat er onder het wegdek, een koker is met ruit motief van pijlers. De foto hieronder is genomen tijdens het met de trein over de brug rijden, je kan de ruit pijlers erop zien. In de verte ligt Malmö, je kan de building de Turning Torso herkennen.

Als je Malmö met de trein uitrijd, kan je net voor het oprijden van de brug, dit merkwaardig gebouw zien. Het lijkt een ufo op palen. Die witte streep, is de reflectie van de lichtten in de trein. Dus niet denken dat er een bovennatuurlijk verschijnsel is gebeurd.

Vismarkt

Tijdens onze wandeling passeren we nog enkele mooi zaken, zoals deze vismarkt, in de authentieke rode huisjes.

Malmö Castle

Het Malmö kasteel, met de mooie rode ronde torens.

Kungsparken

Het Kungsparken, is een mooi wandelpark in Malmö, er staat zelfs een windmolen. Een leuk park om in te wandelen.

Lilla Torg

Dan komen we terug meer in het centrum van Malmö, waar dit Lilla Torg een mooi historisch plein is. Groot is het niet en alle huisjes zijn restaurants.

Er staat hier ook nog een oude telefooncel, de rikstelefon, de nationale telefoon cellen, die nu wel niet meer in gebruik zijn. Het is historisch erfgoed, je vind deze nog links en rechts in Zweden, maar werken doen ze niet meer, er hangt zelfs geen toestel meer in. Maar wel mooi.

We stoten ook op een boom, vol met rode hartjes, ik denk dat valentijn kortbij komt.

Stortorget

Stortorget is een ander plein in Malmö, dat toch niet moet onderdoen voor het kleine Lilla Torg plein. Het is een groot plein, maar er staan toch enkele mooie oude gebouwen. Op één van de gevels, worden de reclame borden nog rechtstreeks op de gevel geschilderd. Dit heeft tot iets speciaal. Nu de kans is groot dat dit ook historisch erfgoed is, want waarvoor ze reclame maken, lijkt mij toch niet van deze tijd. Al is de winkel Althen’s wel een nu nog bestaand warenhuis.

Hierboven en hieronder zien we het stadhuis van Malmö, met een opmerkelijke beeld ervoor. Echt mooi vind ik het wel niet, maar het is wel iets speciaal.

Caroli Church

We passeren nog deze Caroli kerk, het is een vierkante kerk, langs alle zijden heeft het dezelfde gevel, en een mooi toren in het midden.

Avondwandeling

We doen nog een avondwandeling, en komen toch nog enkele mooie zaken tegen.

Sankt Petri kerk

Waaronder deze mooi bakstenen Gotische kerk uit de 14de eeuw.

Spectral Self Container

Dit is een beeld van de kunstenaar Matti Kallioinen. Ik weet niet dat er een betekenis achter schuilt, ik vind daar niets over. Maar dat doet er in feite niet toe, het is een mooi kunstwerk, dat goed uitkomt op deze locatie.

The Knotted Gun / Non Violence

De “The Knotted Gun / Non Violence” is een kunstwerk van de Zweed Carl Fredrik Reuterswärd, die bevriend was met John Lennon. Hij heeft dan dit kunstwerk gemaakt nadat John Lennon was doorgeschoten, het is in 1988 voor het United Nations gebouw in New York geplaatst. Ondertussen zijn er al op 30 plaatsen in de wereld replica’s van dit kunstwerk geplaatst, waaronder dus deze in Malmö. Het is wel een geweer, maar de knoop in de loop, symboliseert het niet gewelddadige, en staat dus voor een samenleving zonder geweld. Knap werk, het is wel niet zo groot als het eruitziet op de foto.

Optimist Orchestra

Dit is wel het vrolijkste kunstwerk, Het “Optimist Orchestra” van de Zweedse kunstenaar Yngve Lundell, die een inwoner is van Malmö, en zijn stad er vrolijker wil uit laten zien. Met dit kunstwerk is hij daar zeker in geslaagd. Wat het betekend moeten we niet ver zoeken, de titel geeft het al mee, het optimistisch orkest.

Verder wandelen we nog wat rond, een verlichte stad kan toch mooi zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *