Mistras

geplaatst in: Europa, Griekenland | 1

We moeten vroeg op, we trekken verder door de Pelopeneses. Met dit prachtig zicht vanuit onze slaapkamer in Pylos, is het al minder erg om vroege op te staan.

Leonidas

Onderweg doen we een fotostop in Sparta, hier staat een beeld van Leonidas, hij was koning van Sparta gedurende 10 jaar. Van Sparta zelf is niets meer over, de oude stad is compleet vernield, toen ze uiteindelijk zijn verslagen in één van de vele Griekse oorlogen, maar Leonidas blijft toch trots op zijn sokkel staan.

Mistras

Mistras is een oude stad die is gesticht in 1249 door een zekere Guillaume de Villehardouin, die hier een kasteel liet bouwen. Hij moest dit al wel snel afstaan, aan de Byzantijnse Keizer Michael VIII. Die deze stad verder uitbouwde, op zeker moment woonden hier 20.000 mensen. Wat toch een groot aantal is voor die tijd. Dan is het door de jaren heen veroverd geweest door Turken, Venetianen, Russen, Albanezen, tot op het moment dat deze site compleet is vernield. Enkel de kerken hebben het overleefd. Het is een prachtige site om te bezoeken.

Kasteel

De stad is tegen een steile hoge bergflank gebouwd, het vergt dus redelijk wat klim of daal werk om deze te bezichtigen. Er zijn 2 ingangen, een boveningang en benedeningang. Er zijn soms toch wel extra voordelen aan in groep reizen, de bus zet ons aan de boveningang af, en zal ons enkele uren later aan de beneden ingang oppikken. We kunnen dus de site in dalende richting doen. Als je ziet hoe stijl en hoog deze stad tegen de bergflank ligt, is dit toch een enorm voordeel.

Maar de ruïne van het kasteel nog een heel pak hoger dan de bovenste ingang, we moeten een stevige wandeling doen. De foto hierboven is het beeld dat we zien, als we aan onze trip beginnen, het gaat over rotsige paden, het is een pittig tocht.

Boven wordt je wel beloond, akkoord het zijn maar een hoop stenen, maar je kan je toch wel inbeelden hoe het toentertijd moet geweest zijn. En het uitzicht is prachtig. Van hierboven kon de heerser van de stad, goed zijn rijk overschouwen, en aanvallen van ver zien aankomen.

Om op de vestingmuur te geraken moet ik wel wat klauteren. Maar het uitzicht is fantastisch.

Kerken Kloosters en fresco’s

De verschillende kerken en kloosters zijn mooi onderhouden. Binnen zijn er ook prachtige fresco’s. Ze zijn al wat tanend en velen zijn bijna onzichtbaar geworden of beschadigd, maar er zijn er toch nog veel in goede staat. Hieronder een reeks foto’s van de kerken en kloosters die we passeren, en daaronder nog een reeks foto’s van fresco’s.

Pantanassa klooster

Het Pantanassa klooster is het enige klooster op Mistras, dat nog in gebruik is. Momenteel verblijven er nog 6 nonnetjes. Het is dan ook het mooiste klooster van Mistras. Ook het interieur is nog mooi.

Er er leven een heel pak katten, en dat heb ik geweten. Rustig zittend op een bankje, wou ik een koek eten. Dadelijk had ik een reeks katten rond mij, dit er alles aan deden om een deel van mijn koek te krijgen. In een poging om ze wat weg te krijgen, smeet ik een stukje koek, maar dat was geen goed idee. Er kwamen er nog meer, en sprongen zelf op mij. Ik heb mijn koek maar opgeborgen.

Onderweg komen we nog een nonnetje tegen, die met haar ezel de berg opdoet. Ze heeft wel wat last om hem vooruit te krijgen, een ezel kan koppig zijn. Ik heb haar gevraagd of ik een foto mocht nemen, van de ezel geen probleem, maar haar mocht ik niet fotograferen. Het leek nog geen oude non, ze was wel volledig gesluierd, enkel haar aangezicht was zichtbaar, dus moeilijk om de leeftijd in te schatten, maar oud leek ze zeker niet.

  1. Ria Smeets

    Goedemiddag Rudi & Linda
    Chapeau
    Wat een prachtige rondreis in Griekenland. Heb genoten van jullie reisverslagen, mooie foto’s van cultuur, historie en natuur.
    Was aangenaam om iedere keer weer deelgenoot te mogen zijn van jullie ervaringen.
    Wens jullie alle goeds en veel reisplezier.
    Groetjes uit het zuid-Limburgse land.
    Jacques & Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *