Umeå

geplaatst in: Europa, Zweden | 1

We zijn weer wat dichter bij de eindbestemming, we zijn in Umeå. Dit zal de meesten wel niets zeggen, mij tot enige tijd geleden ook niet. Toen ik mijn trip aan het plannen was, leek het de ideale plaats voor een tussenstop. Ik heb een kaart van Scandinavië toegevoegd, met een pijl op Umeå, zo hebben jullie een idee waar we zijn. Umeå is een universiteit stad, die in 2014 culturele hoofdstad van Europa was. Dit heeft de stad wel een boost gegeven.

Het was een lange treinrit vanuit Stockholm, meer dan 6u voor de 600km af te leggen. Er zijn momenten dat de trein 200km/u rijd, maar er moet geregeld worden gestopt om andere treinen te laten passeren.

u&me hotel

Ons hotel, het witte hoge gebouw op de foto hierboven, bied een fenomenaal uitzicht. We zitten op het 12de verdiep, vanuit onze slaapkamer zien we ’s morgens de zon opkomen en ’s avonds weer ondergaan, dat is al om 15u. De zon komt hier in feite bijna niet volledig aan de hemel, ze blijft een hele (korte) dag laag hangen. Daardoor kunnen we vanuit onze kamer die zowel zien opkomen als ondergaan.

Vanuit onze kamer zien op de rivier Umeälven, die door Umeå stroomt. Momenteel is deze bijna volledig dichtgevroren. Die grote witte sneeuwvlakten, is de rivier.

Het is prachtig weer vandaag, dat vraagt om een wandeling langs de rivier. Er is een wandelpad vrijgemaakt, maar vergis u niet, het blijft glibberig en glad. Hier wordt geen zout gestrooid, wel worden er kleine kiezelstenen gestrooid, wat het iets minder glad maakt.

Er zijn 3 bruggen over de rivier, twee zijn uitsluitend voor auto’s, je kan het altijd even proberen om erover te wandelen, maar ik zou het niet aanraden. De enige wandel en fietsbrug is deze mooie brug. Ik ben er ook een eindje op gewandeld, je hebt daar een mooi zicht op ons hotel, of in de andere richting op de bevroren rivier die de stad uitstroomt.

Stadskerk van Umeå

Bildmuseet

In Umeå is er niet zoveel te zien, ’s zomers is er veel watersport recreatie, maar in de winter is wandelen zowat het enige. Wel hebben ze hier dit Bildmuseet, een museum voor hedendaagse kunst, het bruine houten hoge gebouw, op de foto hierboven.

Momenteel loopt er een tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenares Nancy Holt die vooral bekend stond (want ze is overleden in 2014) om haar installatiekunst en landart, waar ze dan foto’s van nam, die je hier kon zien. Ik kende haar niet, maar ben toch blij om dit te hebben gezien, ze heeft best wat prachtige dingen gemaakt.

Öbackaparken

Vanuit het museum hebben we een mooi uitzicht op het Öbackapark, en merken we deze enorme wasknijper op. Dit zijn we na ons bezoek aan het museum van dichtbij gaan bekijken.

Het kunstwerk heet Skin 4, en is van de Turkse kunstenaar Mehmet Ali Uysal. Het is een houten sculptuur van negen meter hoog dat dus een wasknijper voorstelt. De naam zou moeten verwijzen naar het feit dat het kunstwerk in de dunne huid van de aarde knijpt, heb ik ook maar opgezocht hoor. Maar als je dan de betekenis kent, dan je u wel voorstellen dat dit opgehoogd zand, het vel is van de aarde, dat omhoog wordt getrokken. Ik vind het vooral een leuk kunstwerk.

  1. Palmans Roger

    Weer zuivere foto’s. Hopelijk zijn jullie gewapend/gekleed voor deze winterse toestanden. In België klimt de temperatuur naar 5 graden overdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *