Wandelen over de vesten van Ieper

geplaatst in: België, Europa | 0

Rond een groot deel van Ieper is er ten tijde van Lodewijk de 14de een enorme verstingsmuur gebouwd. De bouwmeester Vauban heeft deze ontworpen. De muren zijn 9m hoog, waarschijnlijk wel gerestaureerd maar in perfecte staat.

We gaan vandaag deze vestingsmuur afwandelen. Er is een wandeling ontworpen die je rond de vesten van de stad loods, dit is een tocht van meer dan 5km. Het is nog altijd heet, we doen deze toer dan ook ’s morgens.

De wandeling passeert aan ons hotel, we gaan dan daar ook starten. Dit eerste deel is wel wat saai, deze rivier de Ieperlee, is het leukste op dit eerste stuk. Ze willen natuurlijk een tocht rond de stad promoten, dan moet die ook rond gaan natuurlijk. We nemen het er met plezier bij. Toch begint het pas echt als we een eindje verder de verstingsmuur oplopen.

Boven op de muur is een prachtig wandelpad tussen bomen, waar met deze hitte, aangenaam wandelen is.

We passeren natuurlijk weer de altijd impressionante Menenpoort. Deze poort is gebouwd in 1927 door de Britten, ter nagedachtenis van de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. Hun namen zijn in de muren gegraveerd.

Van overal ter wereld komen de mensen om gesneuvelde verwanten te vinden, deze eren ze dan met een krans van klaprozen, het symbool voor de herdenking van de gesneuvelden en de hoop op nooit meer oorlog.

Zelfs vanuit het verre Nieuw-Zeeland, haast niet te geloven dat vandaar mensen kwamen strijden in een oorlog die niet de hunne was. Toen was Nieuw-Zeeland nog we veel dichter betrokken bij Groot Brittannië dan nu, het was en is in feite nog altijd een onderdeel van de Britse monarchie.

Aan de ingang van de Menenpoort staan er twee standbeelden van leeuwen. Het zijn replica’s van de originele die daar stonden voor de eerste wereldoorlog. In 1936 werden de beschadigde beelden aan Australië geschonken uit dankbaarheid voor hun bijdrage aan de bevrijding van Belgie. Er zijn meer dan 13000 Australiërs gestorven tijdens de eerste wereldoorlog. Australië heeft deze beelden laten restaureer en in 1991 terug geschonken aan Ieper.

Er is nog meer wonderbaar te zien langs de vesten, op een bepaalt moment kan je via een tunnel op een wandelpad boven het water geraken en zo langs de 9m hoge muur wandelen. Best leuk om doen. Op de tweede foto hieronder kan je met wat moeite mensen zien, en krijg je een goed beeld, hoe hoog de muur in feite is.

Poterne brug

Onderweg komen we nog een speciale brug tegen. De Poterne brug. Een speciale constructie.

De Leeuwentoren

Het is echt een leuke wandeling, we passeren de overblijfselen van de Leeuwentoren. Enkel de fundamenten staan er nog, maar deze zijn toch ook al de moeite.

Er is natuurlijk ook nog een kerkhof voor de gesneuvelde van de eerste wereldoorlog. Heel de westhoek staat er vol van.

Hoe zinloos deze oorlog ook was, moeten we deze jonge soldaten toch altijd dankbaar blijven, door hun leven we nu toch in een vrije westerse samenleving.

Hieronder een foto van gesneuvelde Moari’s uit Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland wordt dit tot op vandaag nog altijd herdacht. Deze mensen gingen meer dan 18000 km van huis strijden voor onze vrije wereld te vrijwaren. Je wordt toch altijd een beetje stil op deze kerkhoven.

Het einde van de wandeling verloopt weer op de begane grond, weer niet zo speciaal, al kan deze fontein en de mooie herenhuizen achteraan ons wel bekoren. Deze huizen zijn tijden WO1 grotendeels vernietigd.

Sint-Maartenskathedraal

Na wat verkoeling in ons hotel, trekken we terug de stad in. Eerst bezoeken we de Sint-Maartenskathedraal. Een indrukwekkende kerk van 100m hoog, een immens binnenschip met bovenaan prachtige beelden, waarschijnlijk van heiligen.

Het beleg van Ieper

Er hangt ook een groot schilderij, Het beleg van Ieper van Joris Liebaert. Het bevat 2 onderdelen van de geschiedenis van Ieper. Het linkse deel gaat over het beleg van Ieper in 1383, de Ieperlingen hebben toen bij het beeld van Maria gebeden, en toen de Engelsen afdropen, schreven ze dit toe aan hun gebeden aan Maria. Sindsdien wordt er elk jaar in augustus een processie gedaan, waar het beeld van Maria wordt rondgedragen. Dit is te zien op het rechterdeel van het schilderij.

Wat moeten strijdende Ieperlingen wel niet denken, sommigen hebben hun leven gelaten, anderen misschien verminkt voor het leven, maar het is Maria die voor de overwinning gezorgd heeft. Men kan dan in feite beter thuis blijven even bidden, Maria brengt het wel in orde. Geloof is toch een raar iets.

Foto hieronder is het beeld dat elk jaar wordt rondgedragen.

Er zijn nog 2 plaatsen die ik wil vermelden, de Visserspoort, die toegang geeft tot de vismarkt is bijzonder mooi. En de onderste foto van het oorlogsmonument ter herdenking van alle gesneuvelde Ieperlingen in zowel de eerste als de tweede Wereldoorlog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *