Lille

geplaatst in: Europa, Frankrijk | 1

We zijn aan onze derde interrail reis begonnen, ineens onze laatste want onze Interrail kaart vervalt bijna. Nu trekken we door Frankrijk richting Côte d’Azur. Onze eerste stop is Lille, net over de Belgische grens. Vermits je met een Interrail ticket maar éénmaal in en uit je eigen lang gratis mag reizen, reizen we eerst met deze mooie Belgische trein naar de grensstad Mouscroen. Vandaar kunnen we dan de trein naar Lille nemen.

Lille Europe

Onze verkenning van Lille starten we in het modern gedeelte, die rond het treinstation “Lille Europe” is gebouwd. Dit treinstation is gebouwd in 1994, voor de Eurostar, die vanaf toen, via de nieuw gebouwde tunnel onder het kanaal het vasteland met Engeland verbond.

Het is een groot plein, met een reeks mooie moderne constructies, zoals deze brug, die bogen dragen twee straten, die over het plein en station lopen, en op het plein is het rustig en aangenaam wandelen.

Les Tulipes de Shangri-La – Yayoï Kusama

De tulpen van Shangri-La, een mooi kunstwerk, waar velen graag een foto van nemen, ik ook natuurlijk. Lille is ook een studenten stad, er hangen dus geregeld jongeren in deze Tulpen. De vorm van de constructie nodigt natuurlijk uit om er in te gaan liggen.

Nog zo’n indrukwekkend gebouw, ik denk dat het kantoren zijn. Het is een speciale constructie, die boven op het station staat.

François Mitterrand

Het plein rond het station, heet het François Mitterrand plein. Genoemd naar de man die van 1981 tot 1995 president was van Frankrijk. Dit is een heel belangrijk figuur geweest voor Frankrijk en zeker voor Europa, hij is mee de grondlegger voor de huidige muntunie. Het was ook een no nonsens president, die je tegenwoordig niet veel meer tegenkomt.

Lille-Flandres

Dan trekken we naar het oude gedeelte van Lille. Het oude station, in feite het station van Lille, want hier vertrekken de meeste treinen, is nog een station met de uitstraling van de grootste station uit het verleden.

Xavier Veilhan – ROMY

Voor het station staat dit prachtig beeld van de kunstenaar Xavier Veilhan, met als naam Romy. Het staat indrukwekkend in het straatbeeld, en klein is het ook niet.

Opéra de Lille

Er staan nog enkele mooie oude gebouwen in Lille zoals de opera (hierboven) en het belfort van de kamer van koophandel (hieronder).

Belfort van het Chambre de Commerce de Lille

Grote markt

Op de grote markt staan ook nog mooie oude herenhuizen. Met in het midden, deze “Colonne de la Déesse”, de kolom van de Godin, welke godin blijft voor mij een raadsel, maar ze staat er wel prachtig op haar hoge zuil.

Citadelle de Lille

De Citadel van Lille, is omgeven door een enorm groot park, waar het aangenaam wandelen is. Wat de vele inwoners van Lille ook doen. De zon schijnt, het is wel fris, maar het zonnetje maakt het wandelen leuk. Rondom de citadel is er water, waar deze prachtige rij bomen naast staan.

Porte Dauphine

De citadel zelf is niet toegankelijk, het is nog steeds een militaire basis. Alleen de 2 mooie toegangspoorten kunnen we zien. Deze port Dauphine wordt niet meer gebruikt, maar is wel de mooiste. Boven is er een mooi beeld van de Zonnekoning, Lodewijk de 14de, vandaar ook de naam Dauphine waarschijnlijk.

Tijdens het wandelen in het park, zie je de hoge muren van de citadel. Het zal vroeger toch een moeilijk in te nemen vesting zijn geweest.

Porte Royale

De porte royale is de eigenlijk toegangspoort, daar is duidelijk aangegeven, dat het een militaire zone is, waar je niet binnen mag. We wandelen met z’n alle wel tot aan de poort, al denk ik wel dat enkel de toeristen tot aan de poort wandelen, want je hoort daar een mengelmoes van talen. Ik ben ook maar een toerist en wandel dus ook tot aan de poort.

OP terugweg, horen we van ver muziek. Op de trappen van de opera staan daar een hele reeks koperblazers en 2 trommelaars het beste van zichzelf te geven. Veel ambiance, maar echt goed zijn ze niet.

Verlicht Lille

Een avondwandeling door Lille is leuk. De gebouwen zijn mooi verlicht, zoals je kan zien hierboven de grote markt en hieronder de opera. Het is wel opvallend blauw, of dit nu altijd zo is of als solidariteit met Oekraïne, weet ik niet. Al vermoed ik van wel, want er hangen overal Oekraïnese vlaggen.

Het station is minder spectaculair verlicht, maar daarom niet minder mooi.

Hiermee sluiten we onze verblijf in Lille af, morgen vertrekken we naar Parijs, voor een korte tussenstop, om door te reizen naar Monaco.

  1. An en Roger

    Ho,ho! jullie, Linda en Rudi, hebben blijkbaar ‘heel wat’ in te halen, nu corona aan het afzwakken is.
    Leuk, dat wij ook nu weer een stukje mogen meereizen.
    Bedankt, wij blijven volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.