Metz, toeristische hoogtepunten

geplaatst in: Frankrijk, Metz naar Duinkerke | 0

DSC02459Overdag ziet Metz er al veel beter uit, de clochards zijn verdwenen, het plein blijft nog steeds groot en overbodig maar eens de oude stad in blijkt er toch wat leven te zijn.  Metz heeft natuurlijk twee grote troeven voor toeristen, het Centre Pompidou-Metz en een immense kathedraal.

Naar het centrum zijn we met de trambus gegaan, dit is niet zonder problemen verlopen. Gisteren hadden we een 24 uur kaart gekocht, in de veronderstelling dat die 24 uur vandaag doorlopen. Dit blijkt dus niet zo te zijn. De bus rijd op zondag maar om het half uur en deze was juist vertrokken als we toekwamen, dus maar een half uurtje wachten. Vermits we onze kaart maar pas kunnen valideren bij het opstappen, merkten we pas als de bus was vertrokken dat ons biljet niet geldig was. Afstappen om een nieuw ticket te kopen zag ik niet zitten, nog eens een half uur wachten. Dus ik naar de chauffeur om mijn probleem uit te leggen, ze begreep niet zo goed wat ik juist voorhad, ze had nog nooit van een 24 uur ticket gehoord. Ze heeft ons dan gratis laten meerijden.

Onze eerste stop was het Centre Pompidou-Metz, Dit is een bijhuis van het grote Centre Pompidou in Parijs, hier stellen ze werken ten toen waar er geen plaats is in Parijs. Er zijn daar dan ook enkele indrukwekkende werken te zien, van onder meer Picasso, Alechinsky  en  Beuys. Er zijn ook enkele tijdelijke tentoonstelling één ervan was over het laatste decennia van vorige eeuw met een leuke verwijzing naar Twin peaks.

Een wandeling naar de kathedraal bracht ons langs het station, toch ook het bekijken waard. Het een beetje een lomp dik gebouw van 100 jaar oud. De kathedraal is een imposant gebouw met prachtige glasramen, waarvan er een reeks van Chagall zijn, dit zijn pareltjes.  Als je binnenkomt wordt je dadelijk overvallen door de hoge gewelven die maken indruk.

Metz is toch een citytrip waard. Het bezoek hebben we afgesloten met een etentje in een restaurant dat rond de aardappel draait. Het ligt op enige plein in Metz waar het leven bruist. We hebben ons neergepoot op  het  terras en  weer voor een gerecht uit de streek gekozen,  pomme gratin,  geweldig lekker.DSC02625

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *