Nice en Marc Chagall

geplaatst in: Europa, Frankrijk | 1

We zijn in Nice, ons hotel ziet eruit als vergane glorie van Zuid Frankrijk. Niet verkeerd verstaan, het is een prima hotel al zouden de blaffeturen wel een laagje verf kunnen verdragen. Het gaat vooral over de bouwstijl, de vele kamers met smal balkon en een ijzeren balustrade. Onze kamer is op de hoek van het derde verdiep, vandaar hebben we een mooi zicht op de winkelstraat, en met wat verbeelding kan je in de verte de middellandse zee zien. Ik zal even helpen, het is op de eerste foto hieronder. De foto daaronder is in de richting van het station.

We zijn begin na de middag is Nice, we hebben dus nog wat tijd voor een museum bezoek, de wandeling er naartoe gaat via deze leuke trap.

musée Marc-Chagall

Voor degene die niet van kunst of Marc Chagall houden, sla dit stuk dan maar over, maar ik vind deze kunstenaar fantastisch. Hij is één van de grootse schilders van de 20ste eeuw. Hij leefde van 1887 tot 1986. Ik heb hem leren kennen toen ik een jaar of 17 was en was dadelijk onder de indruk. In de jaren 60 heeft hij een reeks van 17 schilderijen gemaakt met als thema de bijbel, onder de naam “Le Message Biblique”. Die heeft hij aan de stad Nice geschonken, die er dan dit museum voor hebben gebouwd, dat in 1973 is geopend. Het is werkelijk prachtig, ik ben totaal niet religieus, maar de bijbelverhalen van het oude testament kennen we toch allemaal. Ze zijn hier met wondermooi in beeld gebracht, elk onderdeel heeft zijn betekenis.

Hieronder links de 10 geboden die aan Mozes worden gegeven en rechts Abraham die zijn zoon Isaak offert, maar net op tijd door de engel wordt tegengehouden.

Alle bijbelverhalen lijk ik ook wel niet te kennen, zoals diegene hierboven, de 3 engelen die op bezoek komen bij de geboorte van het eerste kind van Abraham.

Hierboven Adam en Eva in het paradijs die, door de slang worden overtuigd om van de verboden appel te bijten. Er staat ook een verwijzing van het feit dat Eva uit de rib van Adam wordt gemaakt, al vraag ik mij hier af, of in deze woke tijden, ze de bijbel ook niet gaan aanpassen.

Op het schilderij hieronder worden adam en eva uit het aards paradijs verjaagd, omdat ze in de verboden appel hadden gebeten, een doodzonde.

Iets gaan drinken

Na ons bezoek aan het museum, gaan we nog iets drinken en een pannenkoek eten, op zijn frans klikt het nog smakelijker een crêpe. We doen dit in een cafe zoals je ze alleen in Frankrijk vind. Buiten allemaal terrastafels met telkens 2 stoelen, gericht naar het straat, waar ze een espresso drinken. Het cliché beeld, dat je altijd terug ziet als ze een film of serie maken, die zich afspeelt in Frankrijk, al klopt het wel een beetje natuurlijk, je vind dit soort cafés in heel Frankrijk. Ook het interieur heeft die belle époque grandeur.

  1. Palmans Roger

    Nice is herkenbaar. Zijn we ook eens geland. Even de Franse cultuur en “joie de vivre” opsnuiven. Mooie foto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.