Firenze, Galleria dell’Accademia

geplaatst in: Europa, Italië | 0

Tijdens het wandelen naar het museum “Galleria dell’Accademia”, passeren we de mercato van Firenze. Dit is niet anders dan zovele mercato’s, maar het is toch altijd een plezier om er eens door te wandelen, alle kramen waar ze hun verse eetwaren aanprijzen, zo leuk. Het ziet er ook allemaal zo verlokkelijk uit, moest ik hier wonen, ik zou mijn boodschappen altijd hier komen doen, denk ik.

Firenze, Galleria dell’Accademia

Maar dan komen we toe aan het doel van onze dag, een bezoek aan de Galleria dell’Accademia, het museum waar het originele beeldhouwwerk “David” van Michelangelo staat, en hier zijn we niet alleen. We hebben onze tickets al weken op voorhand gekocht, en toen waren al bijna alle tijdsloten bezet. We hadden een ticket met als tijdslot 12u30, maar als we toekwamen rond 12u15, waren ze nog bezig met tijdslot 11u45, dus wachten langs de zijkant.

Er staan daar ook 2 mannen die de boel wat onder controle moeten houden, op de foto hieronder, de man met de groene vest met witte mouwen, hij staat hier voor de zoveelste keer hetzelfde te vertellen tegen de bezoekers, die niet begrijpen dat ze nog niet in de rij mogen gaan staan. Ik heb die man ook aangesproken, omdat het allemaal nogal onduidelijk is als je toekomt en je wil je tijdslot niet missen. Als we langs de kant moeten wachten, heb je de tijd om het systeem te observeren, en dat zit wel goed in elkaar, maar het lijkt chaotisch op het eerste zicht.

Rond 13u waren we binnen, dus al bij al viel het aanschuiven toch wel mee, en doordat ze met tijdsloten werken, is het best aangenaam om door het museum te wandelen, er is veel volk, maar je moet niet aanschuiven om iets goed te kunnen zien.

Het beeld “David” van Michelangelo is prachtig, de details en de finesse zijn perfect. Het is uit marmer gemaakt, tussen 1501 en 1504, het is 517 cm hoog. Door de manier van opstellen, hoog op een sokkel, maakt het nog majestueuzer.

Lorenzo Bartolini’s, plaasteren beelden zaal

Iedereen komt naar dit museum om de David van Michelangelo te zien, maar er zijn toch nog wel andere mooie dingen te zien, zoals deze zaal met plaasteren beelden, gemaakt door Lorenzo Bartolini in het begin van de 18de eeuw.

Tree of Life van Pacino di Bonaguida

Dit schilderij de tree of life, de levensboom, mag er ook wel zijn.Het stelt een gekruisigde Jezus aan een boom met 12 taken voor, waar aan de taken de vruchten van het leven worden voorgesteld, dit lees ik ook maar op de beschrijving hoor. Het zijn vooral de miniatuur tekening onderaan de tekening die ik mooi vind, de creatie van Adam en Eva, die dan van de verboden vruchten eten en uit het paradijs worden verdreven.

De kroning van de maagd met engels en heiligen

Zo’n altaar stukken zie je veel hangen, best mooi, maar niet zo speciaal.

Oude instrumenten museum

In het museum is een ander museum gehuisvest, het oude instrumenten museum. Eens leuk om door te wandelen. Dit schilderij illustreert een beetje de sfeer die de instrumenten uitstralen.

Voor mij het meest opvallend instrument, is deze Basset Hoorn. Een instrument dat begin van de 18de eeuw werd gebruikt, denk ik toch, want deze is gebouwd rond 1815. En het werd ook nog bespeeld, als we de tekening mogen geloven.

Dom bezoeken

We gaan nog even de binnen in de Dom van Firenze, de ingang is gratis, enkel geduldig aanschuiven. Of dit het waard was, moeilijk te zeggen, de kerk is enorm sober, ook niet spectaculair groot. De plafond schildering in de koepel is wel erg mooi maar toch wel hoog om er een goed beeld van te krijgen.

Veel volk

Het is goede vrijdag vandaag, het begin van het paasweekend, en dat is te zien aan het vele volk, in vergelijking met gisteren lijken er toch meer toeristen. Al denk ik dat het altijd vol toeristen is in Firenze.

De Vespa is toch nog steeds heel populair in Italië, de ebike heeft hier nog niet zo zijn ingang gevonden, denk ik toch, want op een week Italië heb ik er enkel hier in Firenze ééntje gezien, de Vespa daarentegen zie je overal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *