Firenze, Uffizi museum

geplaatst in: Europa, Italië | 1

We gaan het andere bekende museum van Firenze bezoeken vandaag, Uffizi. We wandelen langs de rivier Arno, we zien nog een kerk aan de overkant, er zijn er wel meer hier in Firenze, we passeren dan ook de brug “bonte Vecchio”, altijd leuk om zien.

Uffizi

Dan is het tijd voor het Uffizi museum, we zijn nog vroeg, het is nog geen 10u. We hebben tickets voor tijdslot van 11u15, maar we mogen gewoon mee binnen, hier wordt geen rekening gehouden met de tijdsloten, wat er voor zorgt, dat er massaal veel volk binnen is. Hier hadden we ook onze tickets enkele weken geleden gekocht, en was toen ook alles al bijna uitverkocht. Als ze zich niet aan de tijdsloten houden, loopt het museum natuurlijk overvol.

Birth of Venus

Dit schilderij de geboorte van Venus, van de schilder Botticelli, is het belangrijkste meesterwerk in dit museum, het is dan ook wondermooi, zo mooi dat ik er nog een detail foto bijdoe.

Het zal ook wel het meest gefotografeerde werk zijn in dit museum, we staan er allemaal om een foto te nemen. Ik heb mij geduldig gemaneuvreerd naar voor om het schilderij goed te kunnen bewonderen en fotograferen.

Spring

Er hangt nog een prachtig werk van Botticelli “lente”, ook heel mooi. Ik zou nu wel de lente iets helderder voorstellen, het is nogal zwart, en er wordt daar ook al een vrouw belaagd door een bosnimf, maar het is toch een prachtig schilderij.

The Duke and Duchess of Urbino Federico da Montefeltro and Battista Sforza

Een lange titel voor deze twee niet al te grote, bij elkaar horende schilderijen.

La Temperanza

Dit is ook een prachtig zevenluik, het vertoond de 7 deugden, rechtvaardigheid, Geloof, moed, hoop, wijsheid, matigheid en liefdadigheid. Het maakt indruk, werkelijk mooi. Het is geschilderd door Piero del Pollaiolo rond 1469.

Niet alleen de kunstwerken zijn prachtig, ook de plafonds zijn mooi beschilderd.

Vanuit het museum heb je ook een mooi zicht op de bruggen over de Arno. Het lijkt al even belangrijk als de schilderijen, je moet er ook moeite voor doen om het te kunnen bewonderen.

Er is ook een leuk terras waar je een hapje en een drankje kan nuttigen met zicht op de Dom. Dit hebben we natuurlijk ook gedaan, we waren per slot van rekening toch al anderhalf uur aan het rondslenteren in het museum, en er was nog heel een stuk te doen.

Tribuna

Tribuna is een achthoekig tentoonstelling ruimte, die ontworpen is door Bernardo Buontalenti, dit voor Francesco I de’ Medici. Het belangrijkste werk in deze ruimte is het centrale beeld Medici Venus.

Je mag niet binnen in deze ruimte, enkel een kleine inham waar je de ruimte kan bewonderen. Ik begrijp het ook niet goed maar daar staat een lange rij aan te schuiven, ik heb dit ook gedaan, maar of dit nu het waard was moeilijk te zeggen, mooie ruimte dat wel.

Niobi kamer

Dit is ook zo’n kamer die in opdracht van een rijke familie is gemaakt, de Grand Duke Pietro Leopold of Lorraine. Een kamer met beelden van Niobi (een mythisch figuur) en haar kinderen, deze beelden zijn gevonden in 1583 in Rome en in 1770 naar Florence gebracht. De kamer staat vol met beelden van mensen in actieve houdingen, best speciaal en mooi.

De meesters van de lage landen

Er hangen hier ook enkele werken van schilders dichter bij huis, waaronder deze zelfportretten van links naar recht, Rembrandt van Rijn, Pieter Paul Rubens en Antoon Van Dyck.

Hieronder het schilderij van het atelier van Rubens.

De Medusa

De Medusa van de schilder Caravaggio is wel iets speciaal, het is geschilderd op een parade schild. Met verstarde mond en de ogen wagenwijd opgesperd kijkend naar de horror op het slagveld.

Ik vind dat het een beetje lijkt op Johnny Depp in de film Edward Scissorhands van Tim Burton.

Palazzo Vecchio

We sluiten onze dag af met nog een kort bezoek aan het Palazzo Vecchio, een paleis uit de 13de eeuw dat jarenlang dienst heeft gedaan als een belangrijk overheids gebouw. De binnenkoer is wel mooi.

Nu is het de zaterdag voor Pasen en nog meer volk dan gisteren, Dit is onze derde dag hier, en het wordt elke dag drukker, wat gaat dat zijn met pasen, tijd om naar huis te vertrekken, morgenvroeg gaan we terug richting België met een overnachting in Basel.

  1. An en Roger

    Linda en Rudi, bedankt weeral voor de fotoblog. Ik snap niet hoe je al die musea uit elkaar kan houden.
    Jullie hoofden zijn vermoedelijk musea vol beelden en schilderijen. En bij het bezoek aan en opslaan van een nieuw museum wordt het oudst bezochte museum naar buiten geduwd. ik kan geen andere verklaring bedenken.
    So wat, ieder zijn meug, zo blijft de wereld draaien.
    Groetjes van de collega’s India-reizigers, An en Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *