Napels, Pompei bezoeken

geplaatst in: Europa, Italië | 2

We zijn in Napels, een stad die toch al wat zuidelijker ligt in Italië. Vanuit onze kamer hebben we zicht op de vulkaan de Vesuvius. Het is een grijze dag, de vulkaan is niet erg helder, maar we zien hem toch.

We logeren in de buurt van het station, en daar is het druk in de straten. Tijdens de spits is het een chaos, er wordt constant geclaxonneerd, het zal wel nodig zijn, want anders weten ze niet dat ze moeten verder rijden.

Pompei

Pompei is een stad uit de oudheid, die 2000 jaar geleden compleet verwoest door een uitbarsting van de vulkaan, Vesuvius. Ze is dan in de vergetelheid geraakt en pas in 1750 ontdekt, ze hebben die dan volledig uitgegraven, en hierdoor kunnen we nu dolen door de straten over dezelfde steven waar 2000 jaar geleden de inwoners van Pompei hebben gelopen.

Dit grote plein is het marktplein, niet speciaal, tenzij je veel verbeelding hebt. Het beeld van een centaur, een paardmens, is wel de moeite, in het achterwerk zit het hoofd van een man, best speciaal.

De sauna van de stad.

Hieronder een mooie mozaïeken vloer met de afbeelding van een hond.

Huis van Faun

Het huis van Faun, was van een rijkere famille, het is een groot huis. De naam van het huis dankt zijn naam aan het beeld van een Faun (bosgod) dat in het impluvium staat, een impluvium is een ondiepe verlaging in het midden van de vloer.

In het huis is er nog een prachtige mozaïek dat het gevecht tussen Alexander de Grote en de Perzische koning Darius voorstelt. Dit is wel de moeite, al was ik nadien wel teleurgesteld, want dit is niet het origineel, dit staat in het museum in Napels, alsook het beeld van de Faun.

Huis van de Vettii

Dit is ook een groot en rijkelijk huis, het zou van bevrijde slaven zijn geweest, die als kooplui, rijk zijn geworden. Dit is werkelijk een prachtig huis, met vele mooie schilderingen en fresco’s van mythologische figuren. Sommigen zijn heel klein en subtiel aangebracht. Ik heb daar ook zo gebogen gestaan om ze te fotograferen.

In de tuin staan nog enkele mooie beelden, waar deze waterspuwer er toch wel opvalt, met zijn uit de klauwen gewassen penis, die dienst doet als fontein om de waterbak te vullen. Ik veronderstel dat op zijn hand de schaal ontbreekt waar het regenwater wordt opgevangen.

Het is de periode van de schoolreizen, het loopt hier in Pompei vol met groepen jongeren uit alle windstreken, waar de leraars dan verwoede pogingen doet om de jongeren wat geschiedenis bij te brengen, wat toch niet altijd lukt, meestal zien we meesten ongeïnteresseerd rond draaien. De groep hierboven waren Franstaligen, de leraar had zich wel niet zo goed voorbereid, ik hoorde hem geregeld zeggen, dat denk ik toch, of wat was het ook weeral.

De erotische fresco hieronder laat weinig aan de verbeelding over, ik vraag mij af hoe de leraar dit gaat uitleggen aan zijn studenten.

Villa van Diomedes

Villa van de Mysteriën

De villa van de Mysteriën ligt net buiten de stad. Het is één van de mooiste die we hebben gezien vandaag. De villa zelf is niet speciaal maar de muurschilderingen zijn indrukwekkend. Vooral deze hieronder, die levensgrote figuren stellen de inwijding van de bruid in de Dionysische mysteriën voor.

De lava kwam heel snel waardoor er meer dan 1000 mensen niet op tijd weg waren en versteend zijn in de tijd. Hier in de villa hebben ze er enkele tentoongesteld.

Huis van de zilveren bruiloft

Huis van Venus

Het huis is niet zo speciaal, maar de fresco van de Venus op haar roze schelp, is heel mooi.

Het Amfitheater

Een amfitheater is altijd leuk om zien, ook deze is best de moeite. Er was plaats voor 20.000 mensen. Dat zal nu niet meer lukken, want op de meeste zitplaatsen is gras gegroeid. Hier vonden 2000 jaar geleden meestal bloeddorstige spelen plaatst, de gladiatoren gingen door deze gang de arena in, om daar voor hun leven te vechten.

In de gang onder het amfitheater is er een tentoonstelling over een optreden dat Pink Floyd hier in 1971 heeft gegeven, het was wel een optreden zonder toeschouwers, er is wel een live plaat van uitgebracht. Dit is net voordat ze hun wereld bekende LP The Dark Side of the moon hebben uitgebracht.

Het grote theater

Er was natuurlijk ook een theater in de stad, voor diegenen die geen boodschap hadden aan gladiatoren die elkaar doodslaan, die konden hier wat cultuur komen opsnuiven. Hier konden 5000 mensen zitten.

Op weg naar de uitgang zien we dit beeld nog staan, een krijger die uitkijkt over de stad Napels.

2 reacties

  1. An en Roger

    Er is een gezegde : Napels zien en sterven ! Hopelijk blijft het bij een fabeltje. Weeral mooie plaatjes die wij
    van jullie mochten meekijken. Moeten we zelf niet meer naar Napels reizen met het risico van …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *