Napels zien

geplaatst in: Europa, Italië | 1

Vandaag gaan we Napels verkennen, we starten met de wijk Spaccanapoli, maar om daar te geraken moeten we eerst door, laat ons zeggen, een minder aangename buurt. Niet de straten waar je met je fototoestel staat te zwaaien, en waar een voetganger vogelvrij is voor de rondrijdende auto, die hier in Napels nog de koning van de weg zijn.

Spaccanapoli 

Spaccanapoli is het oude stadsdeel van Napels. In deze straten kan je het Napolitaanse leven voelen. Al zijn ze ondertussen ook al wel op de toeristen ingespeeld. Spaccanapoli  betekend gespleten Napels, deze straat deelt het centrum van Napels in twee.

De straat is in feite een wandelstraat, maar daar wordt niet veel rekening mee gehouden, geregeld rijd er een auto door. De meesten hebben hier van die kleine compacte auto’s, die gemakkelijk door de kleine straten kunnen maneuvreren.

Kerk Gesù Nuovo

De kerk Gesù Nuovo, is werkelijk prachtig, het imposante barokke interieur, maar ook de speciale gevel is heel mooi. Het lijken allemaal kleine piramiden, deze moeten een diamant structuur voorstellen. Gesù Nuovo betekend nieuwe Jesus.

Het interieur is overweldigend, prachtige plafond schilderingen, mooie koepels.

Diego Maradona

Diego Maradona lijkt hier al een even grote god, als in Argentinië, je ziet zijn beeltenis overal. Hij heeft natuurlijk FC Napoli vele voetbal prijzen bezorgd. Hij is op onze Dries Mertens na, diegene die de meeste goals voor Napoli heeft gemaakt, maar van Dries Mertens vind ik nergens een beeltenis.

Galleria Umberto I

Galleria Umberto I is een prachtig overdekte winkel galerij.

In het midden van de galerij, is er een mozaïek vloer, met alle tekens van de dierenriem. Ik kon het niet laten om toch maar foto te nemen bij mijn sterrenbeeld, De Stier.

Quartieri Spagnoli de Spaanse wijk

De Spaanse wijk in feite Spaans kwartier, is nog een leuke en kleurrijke wijk in Napels, om door te wandelen, smalle straten met appartement van enkele verdiepingen. De wijk is in de 16de eeuw gebouwd door de Spanjaarden toen die hier aan de macht waren, dit voor de Spaanse troepen en hun families.

Ook hier ben je niet veilig voor het gemotoriseerde vervoer, de Vespa’s snorren hier door de smalle straten, maar niemand lijkt zich hieraan te storen.

Hier heeft iemand zijn eigen parkeerplaats gecreëerd. De auto staat mooi opgeborgen.

Piazza del Plebiscito en de kerk San Francesco di Paolo

Dit plein lijkt een beetje op het Sint Pieters plein in Rome, de koepel van de kerk is gebouwd naar het voorbeeld van het Pantheon in Rome. Het is gebouwd tussen 1808 en 1815 door de schoonbroer van Napoleon, Joachim Murat die hier toen koning was.

De soberheid van het interieur van de kerk, staat in schril contrast met de overweldiging van de kerk Gesù Nuovo, die we eerder vandaag bezochten, maar is daarom niet minder mooi, zeker de koepel is prachtig.

In de zuilengang slapen de daklozen en de vluchtelingen.

Fontana del Gigante

We wandelen nog wat langs de oever, die uitkijkt over de golf van Napels. Hier passeren we nog deze mooie fontein, en het kasteel dell’Ovo.

Het weer begint er niet meer zo goed uit te zien, toch vertrekt deze man nog in zijn bootje. Een uur later is het stevig aan het regenen, wij zitten dan gezellig in een restaurant, hopelijk voor deze man is hij dan al terug in de haven.

Castel dell’Ovo

Metrostation Toledo

Na een lekkere maaltijd, gaan we terug naar ons hotel, we nemen hiervoor de metro. Zoals op vele plaatsen zijn er metro stations die echte kunstwerken zijn. Dit station Tolede is ook zo’n kunstwerk, dat licht en water voorstelt. De zilveren blauwe mozaïeken muren stellen het water voor, en het licht dat uit het gat in het plafond komt stelt het licht voor natuurlijk. Het is ontworpen door de kunstenaar Oscar Tusquets Blanca.

Afsluiten doe ik met een foto van het vrijheid blijheid parkeren in Napels, iets wat wij ons in Belgie niet meer kunnen voorstellen, toch niet in grote steden.

  1. An en Roger

    Dat Dries Mertens hier geen standbeeld heeft vind ik niet correct. Of blijven zoeken, Linda (nog niet gezien) en
    Rudi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *