Jan van Genten spotten

geplaatst in: Nieuw Zeeland, Oceanië | 2

Niet ver van Napier is er een broedplaats van Jan Van Genten (Gannets). Dit zijn mooie grote sierlijke vogels.

Deze broeden op de Kidnappers kaap, deze kaap ligt op een enorm privédomein van een steenrijke Nieuw Zeelanders. Je kan daar dus enkel geraken via dit domein. Dit kan als je rijk bent en in de lodge op dit domein gaat logeren, het goedkoopste nachtje 1500NZD (een 1000euro), dit zal niet voor mij zijn. Er is ook de mogelijkheid om mee te gaan met de Gannet Safari, ook niet goedkoop maar toch heel veel minder duur dan een nachtje daar slapen. Vroeger kon je langs de kust gaan, maar begin dit jaar is er een klif afgebroken en is dit pad nu voorlopig afgesloten, dit zou hoe dan ook een wandeltocht van 4uur zijn, best pittig.

Ik wou die vogels graag zien, dus we zijn met de safari meegegaan. Dit gebeurt met 4×4 bussen, het is een tocht van 3 uur.

Het is een groot domein waar je doormoet, maar wel heel mooi. De bus moet wel wat hoogtes overwinnen, die heel steil zijn, zonder 4×4 geraak er niet boven.

Schapen zijn natuurlijk ook van de partij.

Onderweg stoppen we nog boven op een klif, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de kliffen.

De laatste klim brengt ons bij de Jan Van Genten, vanaf dat je boven op de klif komt, sta je oog in oog met de vogels, dit is overweldigend.

De Jan Van Gent heeft een vleugelspanwijdte van 2m, dit is indrukwekkend om zien, als die boven en rond je vliegt. Je staat daar zo dicht bij de vogels, deze zijn aan het broeden en de mensen staan op enkele meters, het lijkt dat de vogels zich daar niets van aantrekken. Er staat natuurlijk geen massa volk.

Zoals ik al zei, het is hier de broedplaats, alle vrouwelijks vogels broeden op hun ei, de mannetjes vliegen rond en brengen eten en zeewier. Het is een warme dag, hierdoor zit het ei niet volledig verborgen onder de Jan Van Gent, ze komen geregeld even overeind, zo kunnen wij de eieren goed zien. Er zelfs al één uitgekomen, de mama beschermt haar kleintje prima (zie foto onderaan)

Vanop deze klif zien we nog een mooi stuk rots uit de zee opkomen.

We worden tijdens het bewonderen van de vogels, getrakteerd op en koffie en een koekje.

Deze trip geeft waar voor zijn geld, prachtige vogels en mooie kliffen, ik heb ervan genoten.

Na deze uitstap vertrokken we naar Wellington, dit was nog een ritje van 320km. Dit heeft meer dan 4uur geduurd. We moesten op het einde nog een stevige bergpas over. Dit ging over vele haarspeldbochten, je mag hier in theorie 100 km/u, maar dat is onmogelijk al zijn er soms waaghalzen die je toch voorbij vliegen.

Maar tegen 6u ’s avonds zatten we veilig in ons hotel.

2 Responses

  1. Roger en An

    Deze wandeling langs en op kliffen doet ons denken aan een wandeling op de Galapagos-eilanden naar de blauwvoetige Jan van Gent. En in Gent zitten er vermoedelijk ook nog wel een aantal Jannen. Slaap ze !l

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *