OS Parijs, Taekwondo en gewichtheffen

geplaatst in: Parijs OS 2024, Sport Evenementen | 1

Nog een laatste keer naar Parijs, weerom met de trein van half zeven, dus vroeg uit de veren. Maar het was weer een geweldige dag, de inspanning van om 4u30 op te staan, nemen we er graag bij. Het taekwondo en gewichtheffen stonden op het programma.

Taekwondo

Het taekwondo vond plaats in het Grand Palais. Het Grand Palais is een enorm grote tentoonstellingshal, met een prachtig glazendak. Het is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs.

Het is een prachtig decor, de metalen constructie die het glazen dak ondersteund, imposant, bij het binnentreden van de zaal, wordt je al overdonderd. Het glazen dak was wel afgezet met witte doeken en er stonden enorme airco’s, want dat was nodig, het was heet weer, en onder die glazen koepel zou iedereen wegsmelten, vrees ik. Nu was er een aangename koelte in de zaal.

Taekwondo is best leuk en spannend om te volgen, het zijn 3 ronden van 2 minuten, wie het eerst 2 rondes wint, is de eindwinnaar. Je mag enkel met de benen vechten, en als je u tegenstander raakt krijg je punten. Een trap tegen het hoofd is meer waard dan een trap tegen de borst. We zagen de achtste finales van de mannen en vrouwen.

Er deed ook een Belgische mee “Sarah Chaari”, we konden nog eens met onze Belgische driekleur zwaaien.

Onze Belgische was heel goed, ze versloeg de Dominicaanse zonder problemen. In feite was het één van de minst spannende wedstrijden die morgen. Maar dat vonden wij Belgen niet erg.

Ik erger mij de laatste jaren meer en meer dood aan de VAR in het voetbal, maar na mijn bezoek aan de Olympische spelen, ga ik mijn ergernis wat minderen, bijna elke sport heeft hier een VAR, en dit gaat soms nog veel trager dan in het voetbal, en de beslissingen zijn even controversieel en soms oneerlijk zoals in het voetbal.

Het meest erge was in deze wedstrijd tussen een Zuid-Koreaan en een Chileen (foto hieronder). Voor de duidelijkheid, de Koreaan staat veel hoger op de ranglijst dan de Chileen. De Chileen won het eerste gevecht ruim, en ook het tweede gevecht won die, met 18-16, dus de Chileen is de eindwinnaar. Daar was die Koreaan en zijn vrouwelijke coach het niet mee eens, en bleef aandringen op een VAR tussenkomst. Die kreeg hij ook en zo werden er dan 2 punten bijgeteld. Het was dan 18-18, dan moet de Jury een winnaar aanduiden. Na een lang beraad, werd de Chileen uitgeroepen als winnaar en dus ineens de eindwinnaar. Maar die Koreaan weigerde dit te aanvaarden, en wou niet van de mat gaan, zijn coach was daar dan razend over en begon ostentatief voor de jury te lopen en klagen met veel handgebaar. Uiteindelijk gaf de jury toe, en werd er opnieuw gediscussieerd, en wat gebeurd er de Koreaan kreeg nog wat punten bij en won dan ook ineens de tweede set. Dit alles onder luid boegeroep. Er volgt dan een derde set, waar de Chileen dan kansloos verloor, en dus de Koreaan onder luid boegeroep triomfeerde. De moraal van het verhaal, blijven zagen dan krijg je u zin, dus voetbaltrainers, blijven zagen en niet wijken.

OS Paris 2024 shop

Op alle evenementen en op alle drukke plaatsen in Parijs vind je shops waar je allerhande merchandise van de Olympische spelen kan kopen. En overal staan lange rijen aan te schuiven. Dit gebouw op de foto hierboven is de grootste shop, hier moet je een half uur aanschuiven om binnen te geraken. En wat dacht je, wij zijn er ook binnen geweest natuurlijk en hebben ook souvenirs gekocht, waaronder deze prachtige pet, die ik waarschijnlijk na de Olympische spelen, bijna nooit meer zal opzetten.

Gewichtheffen

De laatste wedstrijd die we gingen bekijken, was het gewichtheffen, de categorie min 89 kg. Dit was een finale wedstrijd, hier werden dus medailles uitgereikt, dit is nog een andere dimensie van beleving.

Voor de wedstrijd werden alle deelnemers voorgesteld, de Bulgaar “Karlos Nasar”, diegene die zijn hand opsteekt, was de topfavoriet.

Een wedstrijd bestaat uit 2 onderdelen, het trekken en het stoten. Diegene die op het laatst het hoogste aantal kilo’s, beide onderdelen opgeteld, in de lucht heeft gekregen is de winnaar. Iedere deelnemer heeft 3 pogingen per onderdeel, dus er moet tactisch worden gekozen, welk gewicht je gaat proberen in de lucht te krijgen, er komt dus ook veel bluf aan te pas. Best spannend en entertainend allemaal.

Trekken

Bij het trekken moet het gewicht in één beweging boven het hoofd worden getild en daarna moet je in nog één beweging recht komen. Ter info, op de foto’s zien we de Italiaan “Antonio Pizzolato”, die uiteindelijk brons zal pakken, na een spannende eindstrijd met de uiteindelijk 4de en 5de van de wedstrijd.

Zich overschatten

Er zijn soms bizarre zaken waar niet goed is over nagedacht. Als een deelnemer zichzelf overschat en zich kwetst en daarna verzorging nodig heeft, wordt dit aan het zicht van het publiek onttrokken, begrijpelijk. Dan komen er 2 stewards met een doek voor de deelnemer staan, zodat deze kan verzorgt worden in alle sereniteit. Alleen lijkt men hier vergeten dat er ook opzij toeschouwers zitten.

Stoten

Bij het stoten worden de halters eerst tot op de schouder getrokken, en daarna boven het hoofd getild. Op de 4 kleine foto’s zien we de Colombiaan “Yeison López” die zilver won. En de grote daaronder is dan de gouden medaille winnaar de Bulgaar en topfavoriet “Karlos Nasar”, met deze stoot won hij goud.

Nieuw wereld record

Dan deed de Bulgaar nog een poging om het wereld record te breken, want hij had nog 2 pogingen over. Het breken van het het wereld record lukte in één poging, hij stootte 224kg boven zijn hoofd, de zaal ging uit het dak. Geweldig om mee te maken.

Medaille ceremonie

Een medaille ceremonie meemaken is toch ook speciaal, dit is voor mij ook de eerste keer. Een leuke afsluiter van mijn bezoek aan de Olympische spelen in Parijs.

Onze trein vertrok pas om half negen, dan hebben we nog even langs enkele klassiekers van Parijs gepasseerd, de Eifeltoren met de Olympische ringen op, en Notre-Dame, nog steeds in de steigers, maar hij zou bijna volledig terug hersteld zijn, na de verwoestende brand van enkele jaren geleden.

  1. Roger

    Rudi, dat petje kan binnen 25 jaar (?) veel geld waard zijn. Dus bijhouden maar.
    Bedankt dat we even mochten mee genieten. Doei !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *