De Heilige vallei

geplaatst in: Peru, Uncategorized | 1

We zijn de heilige vallei gaan bezoeken, dit zijn Inca voorposten van Machu Picchu, het waren hun voorraadschuren.

Onze reisgroep is ondertussen uitgedund tot 13, er zijn 6 medereizigers aan de Inca trail begonnen, die zien we terug bij Machu Picchu.

Voor we hieraan begonnen, stopten we eerst in het dorpje Pisac, dit staat geheel in het teken van de toeristen, het enige wat je daar ziet staan zijn kraampjes die allerhande toeristen spullen verkopen. Er staan honderden van die kraampjes, als je even probeert stil te staan om te kijken, spreken ze je al aan en hebben het zakje al klaar om de aankoop te bevorderen.  We kwamen eraan rond 9u, ik denk dat we de eerste toeristen van de dag waren, vele kraampjes waren nog aan het opbouwen. Na een uurtje zijn we daar terug vertrokken en toen kwamen de busladingen toeristen toe. In dit dorpje is in feite niets anders te zien dan deze kraampjes. Waar ons busje stond geparkeerd, was er een soort alternatieve geneeskunde winkel, en bijna iedereen van onze groep stormde daar naar binnen. De verkopen voldeet aan alle clichés van een alternatievo, een wit hemd, baard en een bizar hoedje op zijn kop. Je kon er van alle middeltje tegen alle soorten kwalen kopen, het verwonderd mij dat er nog zieke mensen in de wereld zijn. Misschien dat sommige middeltjes wel kunnen helpen bij kleine ongemakken, maar aan mij is dit niet besteed.

De weg naar onze eerste ruïne was een bochtenwerk waar one chauffeur wel weg mee wist, we hebben weer een race piloot als chauffeur. Inhalen in de bochten, zonder dat hij kan zien of er iets afkomt. Iedereen in de bus was er niet gerust is. Onze reisbegeleidster heeft weer moeten ingrijpen. Het agressief rijden zit hier toch een beetje in het bloed vrees ik.

 

Toen gingen we voor het echte werk, we trokken naar de Pisac Ruïne, ik had me aan een hoop stenen verwacht, maar ik werd met verstomming geslagen als ik de ruïne zag. echt indrukwekkend. De opbouw van de terrassen, de gebouwen hoog in de bergen, dit had ik niet verwacht. We zijn helemaal tot boven gewandeld, we zitten hier op 3450 m hoog, best wel vermoeiend maar we zijn ondertussen toch al goed aan de hoogte aangepast.

Onderweg naar de volgende ruïne, er stonden er twee op het programma vandaag, stoten we op een katholieke processie, we zijn daar gestopt en gaan kijken. Dit was toch wel speciaal om zien, ik voelde mij wel een beetje een indringer in de persoonlijke beleving van de mensen die hier diepgelovig aan meededen. Een reeks groeperingen droegen beelden of kruisen, sommigen  alleen en andere met 6 personen.  Ze stonden in een grote kring. Eén voor één moesten ze dan naar het midden gaan en in de 4 windrichtingen door de knieën gaan om te groeten, wat voor de grote beelden geen sinecure was. Daarbij speelde dan een kleine fanfare. Dit was echt een geluk dat we dit konden zien, want dat duurde maar een klein half uur, we passeerden juist als het was begonnen.

 

 

De tweede ruïne van de dag was de Ollantaytambo ruïne, deze was mogelijk nog spectaculairder.

Als we binnen kwamen, stonden we plots voor immense terrassen die tot hoog in de berg gaan. Hier teelden ze hun mais en andere voeding stoffen. We doen de klim naar boven, en vandaar heb je dan weer een spectaculair zicht over de hele omgeving. Het blijft ook fascinerend hoe de Inca’s bij de bouw van hun tempels, de stenen in elkaar pasten. Deze zijn op elkaar vastgezet zonder mortel of andere specie. Ze staan al honderden jaren overeind en hebben al een reeks aardbevingen overleefd.

Er is ook een gids mee, die verteld interessante dingen, maar kon moeilijk stoppen met uitleg en dat was soms wel vervelend. Er lopen hier veel groepen met gidsen rond, en dan zie je terwijl onze eigen gids aan zijn uitleg bezig, de andere gids begint te vertellen en als deze dan gedaan heeft, is onze gids nog bezig.

 

Nog een opvallend feit, er is hier veel volk en het is nog laag seizoen, ik vraag me af wat dit moet zijn in Juli en Augustus, dat zijn de topmaanden hier.

 

  1. Rosa Van Steen

    We hebben nogmaals een heel indrukwekkend en goed onderhouden wereld geschiedenis mogen zien.
    Peru wordt nu voor ons een beetje bekender.
    Geniet nog van jullie laatste dagen in dit bijzondere land.
    André en Rosa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *